Καθοριστικό για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή το σημερινό τετ α τετ του Γ. Παπανδρέου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο. Η συνάντηση αυτή σε συνδυασμό και με το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα δώσουν το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα στη χώρα μας, τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και τα αρμόδια κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη πάντως το Μεσοπρόθεσμο, προκαλεί στο κυβερνών κόμμα με βουλευτές του κόμματος να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν αν έρθει με τη μορφή ενός άρθρου. Την ώρα πάντως που κορυφώνονται οι διεργασίες για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις και αυξάνονται τα φαινόμενα προπηλακισμού σε βάρος πολιτικών, ένα σκηνικό που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές δυνάμεις.
Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα εκτιμάται στα 65 δισ. ευρώ συνολικά.
Στη διαπραγμάτευση θα συζητηθούν τόσο η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα ομόλογα που θα έχουν μεταγενέστερο χρόνο αποπληρωμής, όσο και η αυτοδέσμευση των πιστωτών να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα ως το 2015. Επιπλέον, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν λένε οι να χορηγήσουν και άλλα κεφάλαια προς την Ελλάδα. Κύκλοι της ΕΕ θεωρούν δυνατή την εξεύρεση λύσης, η οποία να ικανοποιεί και την ΕΚΤ.
Το μοντέλο της διαπραγμάτευσης είναι γνωστό
ως η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», και αποτελεί τη φόρμουλα που εφαρμόστηκε απο την Ε.Ε. σε πολλές Χώρες της Αν. Ευρώπης
( περισσότερα γι'αυτό εδώ )
ως η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», και αποτελεί τη φόρμουλα που εφαρμόστηκε απο την Ε.Ε. σε πολλές Χώρες της Αν. Ευρώπης
( περισσότερα γι'αυτό εδώ )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου