Ο Σόιμπλε προσανατολίζεται στην επίσημη πτώχευση εντός της Ευρωζώνης, ενώ η Μέρκελ θεωρεί ριψοκίνδυνο αυτό το ενδεχόμενο
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του επί των Οικονομικών υπουργού της Σόιμπλε. Την περασμένη Παρασκευή και η Sddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρθηκε με σχετικό ρεπορτάζ στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πολιτικοί συμφωνούν στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διαφωνούν ωστόσο ως προς τη στρατηγική διάσωσής της.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να προσανατολίζεται στη λύση της επίσημης πτώχευσης της Αθήνας εντός της Ευρωζώνης. Στον αντίποδα, η Αγκελα Μέρκελ θεωρεί ριψοκίνδυνο αυτό το ενδεχόμενο. Η καγκελάριος συμμερίζεται την ανάγνωση του υπουργείου Οικονομικών, που θέλει το κόστος της διάσωσης να είναι υψηλότατο και την Αθήνα να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, διαφωνεί όμως στο «διά ταύτα».
Το επιτελείο της Μέρκελ εκτιμά ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα προκαλέσει τσουνάμι που θα μπορούσε να συμπαρασύρει την Ισπανία και την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Ευρωζώνης. Ο Σόιμπλε και οι άνθρωποί του εκτιμούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται στις χρηματαγορές ούτως ή άλλως ως πτωχευμένη χώρα και υπό αυτήν την έννοια δεν διακρίνουν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για άλλες χώρες. Οι διαφωνίες αυτές έχουν γίνει και δημόσια αισθητές, ωστόσο καλύπτονται πάντα από κατηγορηματικές διαψεύσεις, όπως έκανε για πολλοστή φορά προχθές ο κυβερνητικος εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «η καγκελάριος και ο υπ. Οικονομικών βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος». Κύκλοι του Βερολίνου υποστηρίζουν -κάπως σχηματικά- ότι η καγκελάριος θέλει να σωθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στο ευρώ. Ο Σόιμπλε φέρεται να έχει πειστεί ότι είναι υπερβολικά υψηλό το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας, με τα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Ο Γερμανός υπουργός αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των πακέτων κάτω από τις παρούσες συνθήκες και προσανατολίζεται σε πτώχευση της Αθήνας και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times. Την Παρασκευή ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν παρατήρησε ότι «εντός της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζονται διαφορετικές απόψεις».
Οι διαφωνίες
Τα «συμπτώματα» των διαφωνιών που αναφέρονται είναι πολλά. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή του «δημοσιονομικού επιτρόπου» που θα εποπτεύει τον ελληνικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο το εκπόνησε και το διοχέτευσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω του προέδρου της Κ. Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, αναγκάζοντας την καγκελάριο να το «μαζέψει» άρον άρον στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση των κεφαλαίων της βοήθειας προς την Ελλάδα. Εδώ ο κ. Σόιμπλε, προφανώς χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Μέρκελ, προτείνει να εγκριθεί πρώτα από τη γερμανική βουλή το πρόγραμμα βοήθειας προς τις τράπεζες και η έγκριση της εκταμίευσης της βοήθειας προς την Αθήνα να γίνει αργότερα και κατόπιν σχετικών διαπραγματεύσεων. Το μήνυμα που στέλνει αυτή η τοποθέτηση προκαλεί υποψίες, οι οποίες παραπέμπουν σε προληπτική ενίσχυση των τραπεζών προκειμένου να «αντέξουν» ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, γράφουν οι Financial Times. Ακόμη και εάν το σενάριο αυτό φαίνεται υπερβολικό, οι τράπεζες το συμπεριλαμβάνουν στον αμυντικό τους σχεδιασμό».
Η Αγκελα Μέρκελ, πάντως, αναγκάστηκε τρεις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες να αποστασιοποιηθεί από το ύφος και το περιεχόμενο των μηνυμάτων που εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας κάθε φορά ότι «δεν θα συμμετάσχει στην εξώθηση της Ελλάδας από το ευρώ». «Τα κίνητρα του Σόιμπλε είναι αινιγματικά», γράφουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός θέλει «να είναι ο μεγάλος Ευρωπαίος και σωτήρας του ευρώ, αλλά φαίνεται ότι έχει χάσει την πίστη του στη διάσωση της Ελλάδας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου