Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Γιατί ο Μπίν Λάντεν είναι πιο επικίνδυνος τώρα που πέθανε!


Η ευφορία των ξένων ηγετών για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν μετριάστηκε από τους φόβους αντιποίνων και τις προειδοποιήσεις για επαγρύπνηση εναντίον νέων επιθέσεων, την ώρα που Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί η αποστολή τους στο Αφγανιστάν και όλοι οι Δυτικοί μιλούν για μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Μπορεί ο θάνατος του Μπιν Λάντεν με τη θρυλικών διαστάσεων ικανότητά του να διαφεύγει της σύλληψης σε τρεις διαδοχικές αμερικανικές προεδρίες να κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα, ωστόσο δεν περιορίζει κατ' ανάγκη την απειλή νέων επιθέσεων, εκτιμούν αναλυτές, χωρίς αυτό να περιορίζει την έστω και συμβολική σημασία του.
Για «μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Η εξέλιξη έδειξε ότι «παρόμοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα» τόνισε. «Η Ε.Ε. εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ, των διεθνών μας εταίρων και των φίλων μας στον μουσουλμανικό κόσμο, στον αγώνα για την πάταξη της μάστιγας του παγκόσμιου εξτρεμισμού και για την οικοδόμηση ενός κόσμου ειρηνικού, που θα απολαμβάνει την ασφάλεια και θα ευημερεί», τόνισε σε κοινή ανακοίνωσή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Πάντως οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών προειδοποιούν τους πολίτες τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τυχόν επιχειρήσεις αντιποίνων. Ορισμένα κράτη ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ άλλα θεώρησαν ότι είναι πρόωρο να αναβαθμίσουν το επίπεδο ασφαλείας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, αναγνωρίζοντας τη σημαντική επιτυχία για την ασφάλεια των μελών της Συμμαχίας, εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να μη γίνει η χώρα καταφύγιο εξτρεμιστών.
«Σημείο καμπής»
«Σημείο καμπής» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρνει μεγάλη ανακούφιση σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ευχαριστώντας ταυτόχρονα «εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα σε όλο τον κόσμο για να μας γλιτώσουν από την τρομοκρατία».
Η Γαλλία «χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ», που καταδίωκαν τον Μπιν Λάντεν επί δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας το θάνατό του σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως.
Ανακουφισμένη με την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε ότι είναι «μια καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στον κόσμο».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μίλησε για «σημαντικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά του Κακού» και ζήτησε επαγρύπνηση, ενώ ο Ιταλός υπουργός Αμυνας τόνισε πως πρόκειται και «για μια προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες».
Στον ίδιο κλίμα ήταν επίσης οι αντιδράσεις της Ισπανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, αλλά και της Αλβανίας, της Αυστραλίας και άλλων δυτικών χωρών.
Το Βατικανό τόνισε ότι ο ηγέτης τής Αλ Κάιντα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο Θεό για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων αλλά και την εκμετάλλευση της θρησκείας με σκοπό τη διασπορά του μίσους.
Η Μόσχα εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της και χαιρέτισε τη «μεγάλη επιτυχία» της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει οδός διαφυγής για κανέναν τρομοκράτη.
Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών της βάσεων για να αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review