Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ο Εισαγγελέας καλεί τον κ. Κόκκαλη , - για να πιουν καφέ μάλλον-.

Ως ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων τα οποία αφορούν τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2005-2007 μεταξύ ΟΠΑΠ και Ιντραλότ για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος από τον Οργανισμό, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απευθείας ανάθεση του 2007, της οποίας απεκρύβη και το τίμημα, καλούνται από εισαγγελέα οκτώ συνολικά άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι και τρία πρώην κορυφαία στελέχη του ΟΠΑΠ.
Κι αν του κάτσει;Κι αν του κάτσει;
Στους οκτώ υπόπτους που έχουν ήδη λάβει κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση -από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας- για τα κακουργήματα -κατά περίσταση- της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σ' αυτήν αλλά και της άμεσης συνέργειας, συμπεριλαμβάνονται δύο μέλη επιτροπής που είχε αναλάβει την αξιολόγηση των προσφορών (ο... αιφνιδίως παραιτηθείς πρόεδρος κι ένα μέλος), αλλά και τρία στελέχη της Ιντραλότ.

Η δικογραφία εκκρεμούσε στην εισαγγελία από το 2007, όμως τους τελευταίους μήνες, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που εμπεριείχε στοιχεία-φωτιά αναφορικά με τη ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε υψίστης προτεραιότητας.

Αιφνίδιες παραιτήσεις

Το σκάνδαλο έφτασε στη Δικαιοσύνη όταν έπειτα από... αιφνίδιες παραιτήσεις μελών της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης ο διεθνής διαγωνισμός του ΟΠΑΠ για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος κηρύχθηκε άγονος. Τι συνέβη όμως ακριβώς;

Ο διαγωνισμός διήρκεσε 18 μήνες και εκτός από την Ιντραλότ, προσφορές κατέθεσαν άλλες δύο εταιρείες οι οποίες κρίθηκαν, από την επταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, τεχνικά αξιόλογες. Δέκα ημέρες ωστόσο πριν από τη λήξη της οικονομικής ισχύος των προσφορών παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ένα ακόμη μέλος της επιτροπής με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» η διαδικασία. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και το έργο κατακυρώθηκε με απευθείας ανάθεση στην Ιντραλότ.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προέβαλαν αρμόδια στελέχη του Οργανισμού, η Ιντραλότ επελέγη προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη ζημία του Οργανισμού, δεδομένου ότι υπήρχε ήδη υποδομή και συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Τρία χρόνια μετά κι ενώ η υπόθεση βάλτωνε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο σιωπηλός συνέταιρος του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η Glory Technology, «έσκασε και τον μήνυσε», όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ.Ε.».
Μάλιστα, μέσα από τις 66 σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς περιγράφεται με συγκλονιστική τεκμηρίωση η ληστεία στον ΟΠΑΠ, που εξελίσσεται από το 1999 μέχρι σήμερα μέσω των απευθείας αναθέσεων στην Ιντραλότ, πάντα με την επίκληση του κατεπείγοντος!
280,8 εκατ. ευρώ .
Οπως προέκυψε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, η Glory Technology ήταν θυγατρική του ΟΠΑΠ και μπορούσε να προμηθεύσει στον Οργανισμό το πληροφοριακό σύστημα χρονικά ταχύτερα και άνευ τιμήματος. Τότε είχε δημοσίως ανακοινωθεί ότι η αξία της σύμβασης ήταν 96,4 εκατ. ευρώ, η Glory όμως αποδεικνύει ότι ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στην Ιντραλότ τουλάχιστον 280,8 εκατ. ευρώ!
Η σχετική μηνυτήρια αναφορά της Glory Technology -η οποία συσχετίστηκε με τη δικογραφία που εκκρεμούσε- στρέφεται συγκεκριμένα σε βάρος τριών τέως προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του Οργανισμού. Πρόκειται για τους: Σωτήρη Κωστάκο (2004-2007), Βασίλειο Νειάδα (2005-2007) και Χρήστο Χατζηεμμανουήλ (2007-2009), στους οποίους καταλογίζει συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, ενώ επιφυλάσσεται να παραστεί ως πολιτική ενάγουσα και κατά κάθε άλλου υπευθύνου από την ιεραρχία του ΟΠΑΠ που μπορεί να προκύψει από την ποινική έρευνα.
Από το κείμενο της μήνυσης η Glory νομικά στοιχειοθετεί γιατί ζημιώθηκαν το Δημόσιο (μέτοχος του 34% του ΟΠΑΠ), οι λοιποί μέτοχοι του Οργανισμού και γιατί η ίδια υπέστη βλάβη από την αντισυμβατική συμπεριφορά του συνέταιρού της, ΟΠΑΠ, ενώ αποδίδει δόλο στους μηνυόμενους που έχουν καταφέρει -υποστηρίζει- να μείνουν στο απυρόβλητο.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση: «Είναι θρασύτατη πρόκληση προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να παραμένουν στο απυρόβλητο αυτοί που διασπάθισαν δόλια τα χρήματα που τους εμπιστεύθηκαν και έγιναν πρόξενοι περαιτέρω πλουτισμού των ολίγων, ιδίως εις βάρος τόσο των μικρομετόχων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των εντίμως εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η μηνύτρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review