Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η φόρμουλα για ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έμεινε γνωστή ως η «Πρωτοβουλία της Βιέννης» μελετάται για να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Ελληνικού χρέους!

Η ΕΕ ελπίζει να πείσει τους δανειστές-κατόχους χρέους για την Ελλάδα καθώς το Eurogroup συζητά εναλλακτικές λύσεις στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα των FINANTIAL TIMES DEUTCHLAND παραπέμποντας στην φόρμουλα για ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έμεινε γνωστή ως η «Πρωτοβουλία της Βιέννης».
Το σχέδιο αυτό αφορούσε (2009) την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για τη στήριξη και την Ανάπτυξη της Ρουμανίας και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η οποία χαρακτηριζόταν από πίεση προς τις μεγάλες τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους στις χώρες αυτές. Η προσπάθεια εκείνη πέτυχε αλλά αφορούσε ελάχιστες τράπεζες και κυρίως δεν αφορούσε το κρατικό χρέος.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης μελετώνται και άλλες εναλλακτικές  που περιλαμβάνουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με ταυτόχρονη αύξηση του επιτοκίου ή πρόσθετες εγγυήσεις από την Ελλάδα, που θα σχετίζονται με τη δημόσια περιουσία. Οι εγγυήσεις αυτές θα δοθούν ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέων κεφαλαίων από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
FT Deutschland: Πιθανή αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης»
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα κράτη της Ευρωζώνης επιδιώκουν να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για το μέλλον της Ελλάδας. Πιθανή θεωρείται η αντιμετώπιση του ζητήματος σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης» που είχε εφαρμοστεί το 2009 για τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
Στη διαπραγμάτευση θα συζητηθούν τόσο η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα ομόλογα που θα έχουν μεταγενέστερο χρόνο αποπληρωμής, όσο και η αυτοδέσμευση των πιστωτών να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και πέραν του 2012. Επιπλέον, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν λένε οι να χορηγήσουν και άλλα κεφάλαια προς την Ελλάδα. Κύκλοι της ΕΕ θεωρούν δυνατή την εξεύρεση λύσης, η οποία να ικανοποιεί και την ΕΚΤ.
Βέβαια, προς το παρόν κάθε προσπάθεια που μελετάται για τη διάσωση της Χώρας μας επισκιάζεται απο την έμπρακτη απόρριψη της εφαρμογής των όρων του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review