Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Διχασμός στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη..... Συναίνεση!

Αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η συζήτηση που άνοιξε, εντός και εκτός Ελλάδος, για συναίνεση. Δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που κατελήφθησαν εξαπίνης όταν άκουσαν τους κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και Ολι Ρεν να ομιλούν για την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης επί του σχεδίου που ετοιμάζεται ως προς την άσκηση της οικονομικής πολιτικής τουλάχιστον ώς το 2015. Η προχθεσινή βραδινή παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του Economist λειτούργησε βεβαίως συμπληρωματικά στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν ότι ζήτημα της συναίνεσης τέθηκε κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών.
Σε κάθε περίπτωση, ουκ ολίγοι θεωρούν ότι, στην παρούσα κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση, η κίνηση του συναινετικού ζητήματος ενδεχομένως να αποδειχθεί ατυχής για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται να αμύνεται έναντι του κ. Σαμαρά, για τον οποίο όλη αυτή η διαδικασία λειτούργησε μάλλον θετικά. Επί τούτου πάντως φαίνεται ότι στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ήδη τα επόμενα βήματα, τα οποία θα έχουν βεβαίως ως επίκεντρο το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει, εκτός απροόπτου, το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα παρουσιαστεί (όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές) το σύνολο του σχεδίου με λεπτομερή κοστολόγηση.
Κατόπιν τούτου ο κ. Παπανδρέου, όπως διαβεβαίωσε χθες και ο κ. Γ. Πεταλωτής, θα επιδιώξει συνάντηση με καθένα από τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα συζήτησης το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Παπανδρέου θα απευθυνθεί και στους πολίτες, ενδεχομένως διά τηλεοπτικού μηνύματος.
Η παραίνεση για συναίνεση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ενεργοποίησε αμυντικά αντανακλαστικά όχι μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στην κυβέρνηση. Ο κ. Θ. Πάγκαλος, αφού υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τη συναίνεση ως σύστημα διακυβέρνησης, έκρινε πως ο κ. Ρεν προσθέτει με τις δηλώσεις του πολιτικούς όρους στη διαχειριστική θέση μεταξύ Κομισιόν και ελληνικού κράτους, «κάτι που δεν είναι ορθό». Οπως μάλιστα πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, «είναι φυσικό εάν μου βάλεις πολιτικούς όρους, θα πούμε «μάζεψε τα χέρια σου»». Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο κ. Π. Μπεγλίτης (ΝΕΤ), ο οποίος είπε ότι «αν ζήτησαν συνεννόηση και συναίνεση εγγράφως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό, δεν μπορεί να το δεχθεί από κανένα πολιτικό κόμμα». Ο κ. Μπεγλίτης παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα των ΔΕΚΟ, ενώ άφησε αιχμές για συναδέλφους του λέγοντας ότι κάποιοι κάνουν «ατομικές προσπάθειες που είναι εκτός κυβερνητικού πλάνου». Ο κ. Γ. Πεταλωτής πάντως ήταν προσεκτικός ως προς τον σχολιασμό των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Παρέπεμψε μάλιστα στον κ. Αμαντέου Αλταφάζ (εκπρόσωπο του κ. Ρεν), ο οποίος χθες αποσυνέδεσε το ζήτημα της χορήγησης της επόμενης δόσης με την πολιτική συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Περί απολύσεων
Ενα άλλο θέμα το οποίο δημιουργεί ενδοκυβερνητικές αποκλίσεις είναι και το ζήτημα των απολύσεων ή μη δημοσίων υπαλλήλων. Οι κ. Θ. Πάγκαλος και Γ. Ραγκούσης απέκλεισαν το ενδεχόμενο, την ίδια στιγμή που ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνιζε ότι «όταν κλείνουν, συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις». Με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, φαίνεται ότι διαφωνούν και αρκετοί βουλευτές, όπως ο κ. Π. Οικονόμου, ο οποίος έκρινε χθες (Flash) πως οι προτάσεις της τρόικας «ξεπερνούν τα όρια της εθνικής ανοχής» και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review