«Εντυπωσιακή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» διαπιστώνει ο γερμανικός Τύπος στη χθεσινή κάλυψη των ραγδαίων εξελίξεων. «H αστυνομία προστατεύει το Kοινοβούλιο από οργισμένους Ελληνες» ήταν νωρίτερα ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που περιέγραφε λεπτομερώς το χρονικό των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, από την επίθεση κατά του οχήματος του πρωθυπουργού με νεράντζια μέχρι τη ρίψη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών έξω από το υπουργείο Οικονομικών και την προσπάθεια να διαλυθεί το πλήθος με δακρυγόνα. Η Bild μετέδωσε άμεσα την είδηση περί προθυμίας του Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί και φιλοξένησε εκτενείς περιγραφές των επεισοδίων υπό τον τίτλο «Στην Ελλάδα κυβερνά η βία. Οι τουρίστες δραπετεύουν».
Με την κατά γράμμα μετάφραση στα αγγλικά του συνθήματος «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και την περιγραφή των προπηλακισμών που δέχθηκε από διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος, ξεκίνησε χθες την ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο αρχισυντάκτης οικονομικών θεμάτων του βρετανικού δικτύου BBC, Πολ Μέισον. Ο γνωστός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι το κίνημα των «Αγανακτισμένων» υπερβαίνει τις κλασικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, ενώ τα αιτήματά του φέρνουν την Ελλάδα σε σύγκρουση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Μέισον είναι ένας από τους δεκάδες ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην πρωτεύουσα αυτές τις ημέρες, προκειμένου να καλύψουν τις αντιδράσεις στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους της χώρας μας. Μολονότι οι περισσότεροι είναι οικονομικοί συντάκτες, λόγω του κλίματος που επικράτησε χθες, τα ρεπορτάζ τους παρέπεμπαν σε πολεμική ανταπόκριση: «Σφίγγει ο κλοιός των διαδηλωτών γύρω από το Κοινοβούλιο», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, το οποίο μάλιστα καταλάμβανε την πρώτη θέση στα θέματα της ιστοσελίδας της εφημερίδας, όπως άλλωστε και στα περισσότερα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού. Στο κύριο άρθρο τους, οι FT ανέφεραν ότι η Ευρώπη επωμίζεται το κόστος της επιλογής της να μη θεωρήσει πέρυσι τέτοιον καιρό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας, αλλά προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας. «Σήμερα», προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου, «το χρέος της Ελλάδας σε ιδιώτες μετατρέπεται σε διακρατικό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον βεβαίως οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η χώρα θα καταφέρει να τους αποπληρώσει. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα».
Οι New York Times σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου χάνει προοδευτικά την εμπιστοσύνη των πολιτών, «οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα λάθη της». Πέρα από την κάλυψη των επεισοδίων, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρθηκε εκτενώς στον προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς σε περίπτωση έστω και ήπιας αναπροσαρμογής του ελληνικού χρέους, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν «τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών».
Μεγάλη διαδήλωση με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες περιγράφει η γαλλική «Le Monde», που επισημαίνει όμως την πρόθεση του πρωθυπουργού να διατηρήσει εν ισχύι το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. «Κρατώντας τρομπέτες, σφυρίχτρες και κατσαρόλες, το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά στο Κοινοβούλιο, περικυκλωμένο από εντυπωσιακό αριθμό αστυνομικών. Η παρουσία των συνδικάτων επισκιάσθηκε από τους “οργισμένους”. Οι διαδηλωτές απέτυχαν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Βουλή, χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου