Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Διαμάχη Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. με επίκεντρο τις Ευρωπαϊκές τράπεζες ! - του Vpower


«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση», απαντάει η Κομισιόν στην Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με προειδοποίηση που απεύθυνε η διευθύντρια του ΔΝΤ από το συνέδριο των τραπεζιτών στις ΗΠΑ.

«Η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία ισχυροποίησης των θέσεων των τραπεζών σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, η οποία μπορεί να ενισχυθεί και με κρατικά κεφάλαια στη βάση των αποφάσεων των 27 μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008.

Όμως η προειδοποίηση της Λαγκάρντ βρήκε υποστηρικτές στο Λονδίνο. Η Άντζελα Νάιτ, επικεφαλής της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τραπεζιτών, δήλωσε στον EUObsserver ότι «ορισμένες Ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να διαθέτουν παραπάνω κεφάλαια» και ότι «απαιτείται άμεση δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη».

Βεβαίως η κ. Λαγκάρντ και το ΔΝΤ εξέδωσαν χθες και μια γενικότερη προειδοποίηση για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας: «Οι εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη νέα φάση. Υπάρχει δρόμος προς την ανάκαμψη όμως δεν έχουμε πια την πολυτέλεια του χρόνου».
Από την ίδια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών, βέβαια, ο Ζ.Κ. Τρισέ χαρακτήρισε την πρόκληση που δέχεται από τις αγορές η ευρωπαϊκή οικονομία παράδοξη καθώς : «τα στοιχειώδη μεγέθη μας δεν είναι κι άσχημα. Η διακυβέρνησή μας είναι που βρίσκεται σε δοκιμασία».

Όλα τα παραπάνω, αλλά και το θέμα των εγγυήσεων για το ελληνικό πακέτο θα συζητήσουν ο Ζ.Κ. Τρισέ, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν σε λίγη ώρα σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών του ΕΚ. Νωρίτερα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα έχει συνάντηση και με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review