Με τα ψυχολογικά όριά της εξαντλημένα στην πράξη, η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ διατηρεί πλέον μια υποτυπώδη συνοχή που συντηρείται λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται όχι μόνο από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο, αλλά και από το δυσμενές για τη χώρα διεθνές κλίμα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως πλέον πολλοί βουλευτές ζητούν ανοιχτά συγκυβέρνηση για ένα χρονικό διάστημα και έπειτα προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Στο ΠΑΣΟΚ εκείνο που φοβούνται περισσότερο είναι ενός είδους «πολιτικό ατύχημα», όπως ενδεχομένως η ψυχολογική κατάρρευση ενός βουλευτή που παράλληλα θα κρατήσει και την έδρα. Στην αντίθετη περίπτωση, στο Μαξίμου θα είναι ικανοποιημένοι διότι τους ενδιαφέρει το πρακτικό αποτέλεσμα της ψήφισης των νέων μέτρων.
Χθες, πάντως, φάνηκε προς στιγμήν ότι η κυβέρνηση δεν θα είχε την πλειοψηφία, αν κατέθετε χθες την τροπολογία η οποία περιλάμβανε το ειδικό τέλος για τα ακίνητα. Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές (Θ. Ρομπόπουλος, Σ. Εμινίδης, Μάγια Τσόκλη και Δ. Παπουτσής) απουσίαζαν. Εν συνεχεία, άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες και για άλλους, οι οποίοι αναζητούσαν λόγο για να απουσιάσουν, και γι’ αυτό, κατ’ ορισμένες πληροφορίες, αποφασίστηκε η ψηφοφορία να μεταφερθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταφορά της ψηφοφορίας την Τρίτη είχε ήδη αποφασιστεί προχθές το βράδυ. Κατά μία εκδοχή, ο χρόνος ζητήθηκε προκειμένου να επιστρέψει ο κ. Βενιζέλος από την Ουάσιγκτον, αλλά και η τρόικα στην Αθήνα, για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα της διαμορφούμενης κατάστασης. Ο κ. Βενιζέλος έγινε το μεσημέρι δέκτης των παραπόνων που κατέθεσαν οι βουλευτές στο σχετικό ΚΤΕ. Συγκεκριμένα, μίλησαν, μεταξύ άλλων:
Βάσω Παπανδρέου: Σε κάθε δόση λέμε ότι σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα θα το κάνουμε; Είναι αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Η κ. Παπανδρέου διαφώνησε επίσης με τους συνεχείς φόρους, ενώ έκρινε ότι με την ύφεση του 2012 αποκλείεται να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα.
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Δεν μπορούμε πια μόνοι μας. Μπορούμε να συγκυβερνήσουμε για ένα χρονικό διάστημα και μετά να πάμε σε εκλογές, αφού εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα.
Δ. Καρύδης: Να μην υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά να σταματήσουν όλες οι προσλήψεις.
Δ. Κουσελάς: Διαφωνώ κάθετα με τις απολύσεις. Ο κ. Κουσελάς, επίσης, ζήτησε συναίνεση. Υπέρ της συναίνεσης και της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν. Δ. τάχθηκαν και άλλοι βουλευτές, όπως ο κ. Κ. Καρτάλης, Π. Ρήγας, η κ. Ελπίδα Τσουρή και ο κ. Δ. Λιντζέρης.
Κ. Γείτονας: Η κυβέρνηση να σταματήσει να είναι αναποφάσιστη και να λειτουργήσει ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.
Μιχ. Τζελέπης: Δύο χρόνια η Κ. Ο. τα ψηφίζει όλα. Πρέπει να πεισθούμε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Τόνια Αντωνίου: Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο για το χαμηλό δημοσιονομικό όφελος της εφεδρείας, είπε: Είναι δηλαδή παιδαγωγικό μέτρο για να μας συνετίσει η Μέρκελ;.
Ν. Σαλαγιάννης: Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια εμπιστοσύνης του λαού.
Ι. Αμοιρίδης: Η εφεδρεία να αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και όχι σε απολύσεις.
Και εκτός του ΚΤΕ, πάντως, οι βουλευτές πιέζουν για αλλαγές σε νομοσχέδια όπως εκείνο για το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Χθες, οι κ. Β. Κεγκέρογλου και Σούλα Μερεντίτη ζήτησαν περαιτέρω αλλαγές υπέρ των ανέργων, ενώ ο κ. Μιχ. Κατρίνης ζήτησε να υπάρξει πρόνοια για πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου