Με αφορμή την κατάργηση της ΕΤ1 και την αναβίωση του «Δεν πληρώνω» Αντιμέτωποι με δύο μείζονα προβλήματα, τα οποία απειλούν το πρώτο την κυβερνητική συνοχή και το δεύτερο την επιτυχία των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, βρίσκονται οι επιτελείς του πρωθυπουργού. Το πρώτο πρόβλημα είναι εκείνο της ΕΡΤ, την αναδιοργάνωση της οποίας παρουσίασε χθες ο κ. Ηλ. Μόσιαλος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και την ενέκρινε.
Το δεύτερο αφορά την επιχείρηση να δημιουργηθεί ένα κίνημα παρόμοιο του «Δεν πληρώνω», τούτη όμως τη φορά έναντι των έκτακτων εισφορών του υπουργείου Οικονομικών. Η στάση αυτή υποστηρίζεται μάλιστα από κόμματα της Αριστεράς και συνδικαλιστικά όργανα και προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Παρά τη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί στην κοινωνία, στο Μαξίμου θεωρούν ότι το κίνημα αυτό δεν θα επιτύχει και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει την έκταση στην οποία, όπως λένε, «ποντάρουν» οι υποκινητές του. Για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού συνιστά ζήτημα επιτακτικής σημασίας να μη διαρραγεί η συνοχή της Κ. Ο. από το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της κρατικής τηλεόρασης.
Χθες, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μόσιαλος μετέβη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, τον οποίο και ενημέρωσε. Αν και δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, είναι γνωστό ότι ο κ. Κακλαμάνης έχει διαμηνύσει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο (καθώς στο υπουργικό αποφασίστηκε να μην εγκριθούν οι αλλαγές διά κοινής υπουργικής απόφασης) και μάλιστα με την άποψή του συντάσσονται τουλάχιστον ακόμη τέσσερις βουλευτές.
Ο κ. Κακλαμάνης έχει εκφράσει τηις απόψεις του από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήδη την περασμένη Τρίτη, όπου και εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία για το κλείσιμο της ΕΤ1, καθώς θεωρεί ότι παραδίδεται στους ιδιώτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μόσιαλου ότι η συχνότητα θα παραμείνει δημόσια και μάλιστα θα καταληφθεί από το έως τώρα ψηφιακό prisma+, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κακλαμάνης εμμένει στη διαφωνία του.
Από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος εμφανίζεται ανυποχώρητος ως προς το περιεχόμενο του νόμου τον οποίο έχει προετοιμάσει, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μείζον ζήτημα εσωτερικών ισορροπιών. Το πρόβλημα έχει εξόχως ουσιαστικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, καθώς η κατάργηση της ΕΤ1 και η έναρξη της διαδικασίας εργασιακής εφεδρείας για τους εργαζομένους της είναι η πρώτη που θα γίνει και ενδεχομένως λειτουργήσει και ως μοντέλο για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.
Εκτός όμως από την ΕΡΤ, αντιδράσεις στην Κ. Ο. προκαλεί και η εξαίρεση της Εκκλησίας από το τέλος της ΔΕΗ. Στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς ότι πλέον «δεν μπορούμε να δώσουμε την παραμικρή αφορμή, πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτά που κάνουμε». Ο πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης για πολλοστή φορά να πείσει τα μέλη του υπουργικού συμβούλιου να μη συγκρούονται δημοσίως, υπονομεύοντας όχι μόνον αλλήλους, αλλά και το έργο της κυβέρνησης. «Είναι, λοιπόν, επιτακτικό το προσεχές διάστημα να κινηθούμε με απόλυτα συντεταγμένο και πειθαρχημένο τρόπο. Οπως είπα, κάθε πράξη μας, κίνησή μας, λέξη μας, θετική ή αρνητική, είναι καθοριστικής σημασίας», είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην ολομέλεια, επιτέθηκε στη Ν. Δ., λέγοντας ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης «αποτελεί μείζον πολιτικά επιχείρημα έναντι της αξιοπιστίας της χώρας. Εάν βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας θα είμαστε τυφλοί και ακαθοδήγητοι». Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ν. Δ. κάνει «στοχευμένη συναίνεση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ύφεση, διόγκωση ελλείμματος και ανεργία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου