Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει τα δεδομένα στο θέμα της ονομασίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος καλεί τα Σκόπια να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα και διαμηνύει ότι η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί τη λύση που θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες. Τονίζει ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε αμερικανική στήριξη τόσο στο ΔΝΤ όσο και μέσω επενδύσεων, στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Σμιθ αποκαλύπτει την εκδήλωση αμερικανικού ενδιαφέροντος για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Σημειώνει, επίσης, ότι ο κ. Μπάιντεν είχε «πολύ καλές» συναντήσεις με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ενώ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι προωθείται διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό την άνοιξη.
– Συζήτησε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν για αμερικανικές επενδύσεις;
– Μεγάλο μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε στο πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις. Το κλίμα δεν είναι, φυσικά, ενθαρρυντικό, αλλά υπάρχουν τομείς όπου μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις, όπως στον τουρισμό και στις πηγές ενέργειας, ηλιακή και αιολική, αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Πηγές ενέργειας
– Υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα;
– Eχω δει ενδιαφέρον και για τα δύο. Εχω συναντηθεί με αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για πιθανή ύπαρξη ορυκτών καυσίμων στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. Με δεδομένες τις ανακαλύψεις σε άλλα σημεία της Μεσογείου υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εκεί.
– Λέτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον, ή ότι έχει ήδη υπάρξει;
– Η διαδικασία δεν έχει φθάσει στο στάδιο της διεκδίκησης, αλλά γνωρίζω ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ζητούν πληροφορίες.
– Γιατί ο κ. Μπάιντεν επέλεξε να μη συναντηθεί με τον κ. Καρατζαφέρη;
– Ηθελε να συναντηθεί με τα σημαντικότερα κόμματα. Είδε τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο γνωρίζει και προσωπικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι φυσικά το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, και τον κ. Σαμαρά καθώς εκτός του ότι η Ν.Δ. είναι το δεύτερο κόμμα, παραμένει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Δεν υπήρχε άλλη πρόθεση.
– Πού επικεντρώθηκαν οι επαφές με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά;
– Οι συναντήσεις και με τους δύο ήταν πολύ καλές και εποικοδομητικές. Δεν μίλησαν μόνο για την οικονομία αλλά και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την αμερικανική σκοπιά είναι και οι δύο πολύ ευκρινείς (articulate), έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ, γνωρίζουν το αμερικανικό σύστημα, καταλαβαίνουν την εξωτερική πολιτική καθώς και οι δύο έχουν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών και υπό αυτή την έννοια έχουν πολλά ίδια ισχυρά σημεία.
– Αλλάζει κάτι στο ζήτημα της ονομασίας η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου;
– Από τη δική μας σκοπιά ελπίζουμε ότι η απόφαση θα σπρώξει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση το συντομότερο, κάτι που είναι προς το συμφέρον τους. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία και να καθιστούμε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν όποια λύση συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.
– Πώς αντιδράτε στην προσπάθεια Γκρουέφσκι να αξιοποιήσει την απόφαση;
– Τελικά, είναι μια διαφορά ανάμεσα σε δύο χώρες η οποία πρέπει να επιλυθεί. Συμφέρει την ΠΓΔΜ να εργασθεί εποικοδομητικά με την Ελλάδα για να επιλύσει αυτό το θέμα. Το ίδιο και η Ελλάδα. Η εξέλιξη που είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Και αυτό δεν έχει αλλάξει.
– Αρα, η νομική απόφαση δεν αλλάζει την πολιτική δυναμική.
– Υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει λύση.
Διεθνής διάσκεψη
– Πάμε για διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό;
– Αυτό θα το αποφασίσει ο ΟΗΕ. Εμείς δεν επιβάλλουμε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Θα θέλαμε να δούμε κινητικότητα που ενδεχομένως να διευκολύνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.
– Πόσο επηρεάζει η απουσία του κ. Παπανδρέου;
– Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι ήταν άνετοι στη συνεργασία τους με τον κ. Παπανδρέου και ο κ. Ερντογάν είχε αναπτύξει καλή σχέση μαζί του. Ελπίζουμε ότι αυτό διαπερνά τα πρόσωπα. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεχίσουν. Εχει σημειωθεί πολύ πρόοδος σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα, αν και όχι πάντα την ουσία σε μερικές από τις διαφορές.
Η Ελλάδα και η παραμονή στην Ευρωζώνη
– Πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να συμβάλουν στο ΔΝΤ;
– Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ διαδραματίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι καλείται να κάνει το ΔΝΤ, είτε είναι η συνέχιση της υποστήριξης στο υφιστάμενο πρόγραμμα, είτε, αν ζητηθεί από το ΔΝΤ να αναλάβει έναν πιο ισχυρό ρόλο στο μέλλον.
– Γιατί υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις;
– Θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο. Ο αντιπρόεδρος αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σας με τις δραματικές αλλαγές και περικοπές. Ενθάρρυνε την ελληνική πολιτική ηγεσία να συνεχίσει να προχωρά μπροστά γιατί αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα επιτρέψει σε άλλους να εμπιστευθούν την Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενθαρρύνουμε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το επενδυτικό κλίμα πολύ πιο ελκυστικό.
– Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη;
– Δεν θα κάνω προβλέψεις για το αν η Ελλάδα θα μείνει εντός του ευρώ ή θα φύγει, αλλά αν και η χώρα σας είναι μικρό κομμάτι του συνόλου της Ευρωζώνης, το τι θα γίνει εδώ, αν θα πετύχει ή όχι, θα έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη σε σχέση με το μέγεθός της. Γι’ αυτό όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να επιτυγχάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου