Το τέρας της γραφειοκρατίας, που κοστίζει στους Ελληνες πολίτες 15 δισ. ευρώ ετησίως και συρρικνώνει κατά 7% το ΑΕΠ, καταβροχθίζει όποιο όφελος προκύπτει με υπερπροσπάθεια στο άγονο περιβάλλον της λιτότητας. Αν δεν καταπολεμηθεί αυτό, τίποτα δεν θα προχωρήσει. Τα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις προς την Ε.Ε. -να μειώσει ώς το 2013 κατά 25% το διοικητικό κόστος της γραφειοκρατίας-, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις...
Δεν είναι μόνο η επισήμανση του Αρχιεπισκόπου ότι «για την αδειοδότηση φιλανθρωπικού ιδρύματος απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια». Η γραφειοκρατία στα τελωνεία ανεβάζει το κόστος των ελληνικών εξαγωγών σε τέτοια ύψη, που απορροφά όλα τα οφέλη από την αξιοσημείωτη αύξησή τους. Οι επιχειρηματίες, παρά τις υπηρεσίες «μιας στάσης», ταλαιπωρούνται για μήνες μεταξύ του Αννα και του Καϊάφα των υπηρεσιών ακυρώνοντας τα όποια μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (το ΕΒΕΑ προτείνει την «αυτοπληροφόρηση» του Δημοσίου – καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητεί από τους επιχειρηματίες έγγραφα που υπάρχουν σε άλλη υπηρεσία και να τα λαμβάνει ενδοϋπηρεσιακά).
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, δεν υπάρχει στην ουσία επικοινωνία μεταξύ των 15 υπουργείων, που είναι «αναποτελεσματικά και χωρίς τη δυνατότητα επόπτευσης λόγω του μεγάλου αριθμού τμημάτων που δεν μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους και να ιεραρχήσουν το έργο τους. Ο,τι επιτυγχάνεται είναι προϊόν προσωπικών πρωτοβουλιών και γνώσεων και όχι οργάνωσης». Οι διοικητές δεν έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ενώ συχνά αυτές δεν υφίστανται.
Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης έχουν καταμετρηθεί 27.995 αρμοδιότητες. Η χορήγηση αδειών σε επιχειρηματίες και πολίτες συνοδεύεται από επιπλέον 1.563 αυτοψίες και ελέγχους, που δημιουργούν μια παράλληλη γραφειοκρατία «που χαρακτηρίζεται από συγχύσεις, περιττά διοικητικά βάρη και έλλειψη επιχειρησιακής λογικής, αφού οι περισσότερες περιορίζονται στον έλεγχο νομιμότητας και όχι της ποιότητας των αποτελεσμάτων».
Η γραφειοκρατία εμποδίζει όχι μόνο επενδύσεις δισ. ευρώ που έχουν σκαλώσει σε διάφορες υπηρεσίες, αλλά και τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής ή των τιμών στην ελληνική αγορά, των ενδοομιλικών συναλλαγών ξένων και ελληνικών πολυεθνικών που πωλούν έως και 84% ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες.
Από τη γραφειοκρατία, αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, της αναξιοπιστίας του Δημοσίου και της πολυνομίας (17.000 νόμοι σε ισχύ), κάποιοι εξακολουθούν να κερδίζουν. Προφανώς όσοι -εντός μιας κλειστής συνωμοτικής κάστας, τα μέλη της οποίας αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοβοηθούνται- ανοίγουν «πόρτες» επ’ αμοιβή ή ως ανταπόδοση εκδούλευσης... Και χάνουμε οι υπόλοιποι. Δηλαδή, η χώρα μας, ένα μπουλούκι διαλυμένων ηρώων για τους επικριτικούς εταίρους μας, που υπόσχονται τα πάντα και δεν κάνουν τίποτα, που λαχανιάζουν άπρακτοι μέσα στο κενό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου