Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δυσφορία ΗΠΑ από «διαρροές» για τρομοκρατία



Ενοχλημένος από τις διαρροές στον Τύπο, τις οποίες αποδίδει σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την πορεία των ερευνών για το τρομοκρατικό χτύπημα με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, εμφανιζόταν σε τηλεγράφημά του με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2007 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις. Ως βασικό υπαίτιο των διαρροών, ο κ. Ρις κατονόμαζε τον τότε υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής κ. Στέλιο Σύρο. Αυτό προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφημα των Wikileaks που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Στο απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Ρις σημείωνε συγκεκριμένα ότι «είμαστε απογοητευμένοι από διαρροές στα ελληνικά ΜΜΕ προερχόμενες από αστυνομικούς που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συνεχίζονται σταθερά από την ημέρα της επίθεσης. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι λεπτομέρειες που διαρρέουν είναι ασήμαντες, η λεπτομερής περιγραφή ενός βασικού υπόπτου παρεμποδίζει, χωρίς αμφιβολία, την έρευνα». Κατά τον κ. Ρις, αιτία των διαρροών ήταν η εντεινόμενη πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών (Σεπτ. 2007), ενώ η απόφαση του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να ορίσει επικεφαλής των ερευνών τον απελθόντα διοικητή της Αντιτρομοκρατικής κ. Σύρο είχε στόχο να «εξασφαλίσει πολιτική ειρήνη και να δείξει ότι δεν αφήνει αστέρια στον πάγκο», σύμφωνα με την ακριβή φρασεολογία του.
Συνεχίζοντας την αναφορά στο πρόσωπο του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωνε ότι «οι δεσμοί του Σύρου με το ΠΑΣΟΚ αναπτύχθηκαν την περίοδο που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης» καθώς και ότι «εκτιμούμε ότι αυτός είναι η βασική πηγή των διαρροών με στόχο να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του και να κερδίσει στις επικείμενες κρίσεις στο Σώμα». Στο ίδιο τηλεγράφημα ο κ. Ρις εμφανίζεται ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές: «Εχουμε μοιραστεί όλες τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας και είμαστε βέβαιοι ότι και αυτοί έχουν μοιραστεί τις πληροφορίες τους μαζί μας».
Ο κ. Ρις σημειώνει ότι «μια εξαιρετικά μικρή ομάδα αξιωματικών μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. έχει εστιάσει την προσοχή της σε γνωστό (προεξέχοντα, σε πιστή μετάφραση) Ελληνα αναρχικό με φάκελο στην αστυνομία, ο οποίος φέρεται ως ο βασικός ύποπτος». Σχολιάζοντας το κείμενο της προκήρυξης με την οποία ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης (στις 24 /1/2007) ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε τις διαφορές σε σχέση με τις προκηρύξεις της «17Ν» σημειώνοντας ότι «oρισμένοι ερμηνεύουν (σ.σ.: τις διαφορές) ως ένδειξη ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τους επικεφαλής της “17 Νοέμβρη”». Τέλος, από το τηλεγράφημα προκύπτει ότι: α) τρεις μέρες μετά την επίθεση δόθηκαν οδηγίες στους υπαλλήλους της πρεσβείας να αλλάζουν διαδρομές και ώρες μετακινήσεων, β) διατέθηκαν κονδύλια για την 24ωρη φύλαξή της και γ) ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά της «τρωτής» Βασ. Σοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review