Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης» περιμένουν την Πέμπτη οι Γερμανοί

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που προγραμματίζεται για την Πέμπτη, θα πρέπει να στείλει ένα «σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Ένα τέτοιο μήνυμα θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Γερμανίας, εκτίμησε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Βεστερβέλε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μεξικό.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν για ταχεία επίλυση της κρίσης.

«Κωλυσιεργίες και τακτικισμοί, διαφωνίες και κακοφωνίες των υπευθύνων πολιτικών της ΕΕ στην κρίση του ευρώ πρέπει να τελειώσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είπε στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι αγορές αναμένουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις. Οι διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ομάδας Ευρωβουλευτών του επίσης συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, Μάρκους Φέρμπερ. «Η ΕΕ δεν πρέπει να πάει στις θερινές διακοπές με μία ανοιχτή πληγή. Ειδάλλως το ευρώ κινδυνεύει να δεχτεί άμεσα κερδοσκοπικές επιθέσεις».

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD επί των δημοσιονομικών, Κάρστεν Σνάϊντερ, θεωρεί ότι η Ελλάδα «με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι αδύνατο να αντέξει το χρέος της».

Όπως είπε στο Handelsblatt Online. «με ένα κούρεμα του χρέους και διαγραφή του 40 έως 50 τοις εκατό θα διασφαλιστεί και μια ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών».

Ταυτόχρονα ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε τη λύση της επιμήκυνσης των ομολόγων υποστηρίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, χωρίς να ανταποκρίνεται στο αίτημα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, προτείνει από την πλευρά του αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και ενδεχομένως και της Πορτογαλίας, σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγου.

Σε άρθρο του στη Seddeutsche Zeitung, ο κ . Μπόφινγκερ, εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία επιμένει σε μια στρατηγική που αναγνωρίζει στις χρηματοπιστωτικές αγορές κεντρικό ρόλο στην αξιολόγηση των κρατών-μελών της.

Για το λόγο αυτό καλεί την πολιτική ηγεσία «να απελευθερωθεί από τις αγορές και να επανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων».

Ως λύση προτείνει να συσταθεί μία αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την έκδοση ευρωομολόγων.

Ως ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθεί εκτροχιασμός του χρέους προτείνει, όταν το χρέος μιας χώρας υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, να μετατίθεται η ευθύνη στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και θα εγκρίνει τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού της εν λόγω χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review