Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το στοίχημα των πολιτικών, Της Κατερινας Σωκου

Η στήλη Καρλομάγνος του Economist, που αναλύει τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, περιέγραφε χθες μία φορτισμένη συνομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η οποία σύμφωνα με το περιοδικό καταδεικνύει ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι απαιτήσεις διαχείρισής της έχουν συγκρουσθεί με πολιτικές, νομικές και συναισθηματικές προτεραιότητες». Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Τρισέ αντέδρασε στην πρόταση για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στα προγράμματα διάσωσης, λέγοντας στους πολιτικούς ότι «ίσως δεν καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης», για να τον διακόψει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απαντώντας ότι «ίσως μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς λογοδοτούμε στους πολίτες».

Το απαραίτητο αίσθημα λογοδοσίας, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει τους πολιτικούς σε διαφορετικούς δρόμους, ανάλογα με το αν το αντιλαμβάνονται ως επιταγή για την ικανοποίηση του κοινού αισθήματος ή ως ευθύνη για τη χάραξη πολιτικών που θα εξασφαλίσουν την ευμάρεια των πολιτών - και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο εκ των πραγμάτων υπερβαίνει τη λογική της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Ελπίζει κανείς ότι το κοινό καλό της Ευρωζώνης αποτελεί αρκετά ισχυρό επιχείρημα για να επιλέξουν το δεύτερο. Ωστόσο, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης κρίσης, το κριτήριο που επικράτησε ήταν μικροκομματικά οφέλη: μία εκλογική μάχη σε κάποιο γερμανικό κρατίδιο, η απροθυμία της αντιπολίτευσης να επωμισθεί το βάρος αντιδημοφιλών μέτρων...

Αυτή η επιλογή όμως υπονομεύει τον συνεκτικό ιστό της Ε. Ε., χωρίς τον οποίο δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι οι Γερμανοί φορολογούμενοι να συνεισφέρουν στη διάσωση της Ελλάδας. Πόσω μάλλον, όταν διαβάζουν σε εφημερίδες όπως η Bild για τους τεμπέληδες Ελληνες που μπήκαν με πλαστά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι το στοίχημα των Ευρωπαίων πολιτικών σήμερα, να πείσουν τόσο τους Γερμανούς όσο και τους Ελληνες ότι οι θυσίες τους αξίζουν τον κόπο. Οι οικονομολόγοι έχουν παρουσιάσει διάφορα σχέδια λύσης για την ελληνική κρίση. Ολοι προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε. Είναι η ώρα των πολιτικών να υπερβούν τους εαυτούς τους, υποστηρίζοντας με έργα το ευρωπαϊκό όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review