Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Συνοπτικά και αντικειμενικά οι θέσεις των μικρών κομμάτων της Ελληνικής Βουλής - Του Vpower

Με απαισιοδοξία και ανησυχία αντιμετωπίζουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ τα περισσότερα εμφανίζονται να μη συμφωνούν με την επιλεκτική χρεοκοπία. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στη Σύνοδο χωρίς διαπραγματευτική στρατηγική.

Το ΚΚΕ απαξίωσε τη Σύνοδο Κορυφής και τις προτεινόμενες λύσεις, τονίζοντας ότι «ελπίδα και προοπτική για τον λαό αποτελεί μόνο η πάλη μαζί με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία που θα καταργήσει το χρέος, αποδεσμεύοντας την Ελλάδα από τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει από τις κόκκκινες γραμμές που ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πηγαίνει σε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που αφορά πρωτίστως τη χώρα χωρίς καμιά διαπραγματευτική στρατηγική», ενώ τόνισε ότι είναι η μόνη κυβέρνηση που εκ των προτέρων έχει δεσμευτεί σε όλα. Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι λύσεις που προτείνονται είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, ενώ υποστήριξε πως αν η Σύνοδος καταλήξει σε φιάσκο είναι «υπαρκτός ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ». Τάχθηκε μάλιστα κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας, υπενθυμίζοντας ότι στην Αργεντινή ένα μήνα μετά την επιλεκτική χρεοκοπία γενικεύτηκε η χρεοκοπία, και ζήτησε να κατοχυρωθεί στη σύνοδο Κορυφής η ευρωπαϊκή εγγύηση των λαϊκών αποταμιεύσεων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου δεν θα αντιστοιχούν στην υποχρέωση της Ευρώπης να υπηρετήσει όχι μόνο την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, αλλά την επί της ουσίας πολιτική ενότητα της Ευρώπης». Ο κ. Κουβέλης δήλωσε «ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετος» στην επιλογή της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Δ. Ζαφειριάδης ζήτησε «να δοθεί ουσιαστική και καθαρή λύση στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος» και πρόσθεσε ότι «το εφικτό περνάει μέσα από την υιοθέτηση της πρότασης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Ευρώπης για επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ ή το Ταμείο Στήριξης και για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, τέλος, χθες οι Οικολόγοι - Πράσινοι από κοινού με τον Πράσινο Γερμανό βουλευτή Manuel Sarazzin παρουσίασαν την πρόταση των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θέτει ανώτατο όριο για ετήσιες πληρωμές τόκων το 5% του ΑΕΠ και προτείνει στους ιδιώτες δανειστές δυνατότητα επιλογής μεταξύ ανταλλαγής με νέα 30ετή ομόλογα με εγγύηση του EFSF και άμεσης επαναγοράς με βάση τις σημερινές τιμές των ομολόγων στις χρηματαγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review