Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα Μέρκελ για στήριξη υπό όρους - Η Ναυτεμπορική

Η Γερμανία θέλει μια ισχυρή Ελλάδα και έχει κάθε διάθεση να κάνει ό,τι χρειάζεται γι' αυτό, όμως και η Αθήνα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο σε κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πριν το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών.

Αν και αναγνώρισε ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, για «τις οποίες ίσως δεν ευθύνεται άμεσα» επανέλαβε πως το Βερολίνο αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας -η οποία, όπως έγινε γνωστό, θα επιστρέψει στην Αθήνα ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της οικονομίας, ώστε να ληφθεί και η απόφαση για την έκτη δόση του δανείου.

Κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον κ. Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμη πως ναι μεν πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες για την εξοικονόμηση χρημάτων, από την άλλη όμως χρειάζεται και ανάπτυξη.

Ερωτηθείσα αν θα ενισχυθεί περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί στα δέοντα.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως «τα αναγκαία μέτρα», αν και αναγνώρισε πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι δύσκολες». Υπογράμμισε μάλιστα την «ισχυρή πολιτική βούληση» για αλλαγές στη χώρα μας, καθώς και για την πιστή εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων. «Με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου η Ε.Ε. έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα. Ειμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να ισχυροποιήσουμε το ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε αχαρτογράφητα νερά, λογικό είναι να υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι πρεπει «για να μπει η χώρα σε μια πορεία ασφάλειας».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους προς τον ελληνικό λαό, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική χειρονομία την πρόσκληση να απευθυνθεί στους Γερμανούς βιομήχανους το πρωί, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε άριστες τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την βοήθεια εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, ανέφερε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην συνεργασία σε μια σειρά τομείς που εκτείνονται από την παροχή τεχνογνωσίας, ως τις επενδύσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει ανάγκη την παροχή τεχνογνωσίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης για το δεύτερο πακέτο στήριξης

Σε συνέντευξή της νωρίτερα στη ΝΕΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό θα κριθεί μετά τις διαπιστώσεις της τρόικας.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της «για το γεγονός ότι οι αριθμοί το Σεπτέμβριο είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς που αναμέναμε» και γι’ αυτό, όπως εξήγησε, «θα πρέπει να περιμένουμε τί θα διαπιστώσει η αποστολή των ειδικών και τι θα πει σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις ή όχι».

«Το επιθυμητό για μας θα ήταν, βέβαια, τα νούμερα να μείνουν όπως τα ξέραμε, αλλά δεν μπορώ να προτρέχω προτού έχουμε το αποτέλεσμα της τρόικα», παρτατήρησε, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το κατά πόσο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τα μέτρα λιτότητας είναι αποτελεσματικά, η κ. Μέρκελ τονίζει ότι οι αλλαγές «δεν απευθύνονται στους μεμονωμένους ανθρώπους» και ότι δεν αφορούν μόνο περικοπές, αλλά και δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν πιστεύω ότι είναι το λάθος φάρμακο. Υποστήριξα την συμμετοχή του επειδή γνωρίζω ότι το ΔΝΤ έχει υλοποιήσει τέτοιου είδους προγράμματα με διάφορες χώρες», ανέφερε. Εξέφρασε παράλληλα το σεβασμό της στους Έλληνες, οι οποίοι, όπως είπε, «χωρίς να έχουν καμιά ανάμειξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτή αντιμέτωποι στην Ελλάδα με πάρα πολύ δύσκολους καιρούς».

Υποστήριξε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι αναγκαίο αν θέλει να επιβιώσει κανείς στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην ομάδα κρούσης της Ε.Ε. και τον κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος, όπως υπογράμμισε είναι ήδη στην Ελλάδα και θα προσφέρει τη βοήθειά του, «επειδή όλοι θέλουμε να αποκτήσει ανάπτυξη η χώρα και να έχει προοπτική».

Αναφερόμενη στην κριτική που της ασκείται η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπήρξε «μερικές φορές πολύ αυστηρή». «Πιστεύω πάντως ότι όλα είναι για το καλό της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα και θέλω να το πω αυτό στους Έλληνες. Αν όμως θέλουμε να είμαστε ισχυροί απέναντι στην Κίνα, τη Βραζιλία ή το Μεξικό, πρέπει να καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες», πρόσθεσε.

Προανήγγειλε τέλος τη σύναψη εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομίας θα μεταβεί στην Αθήνα και θα κάνει σχετικές προτάσεις.

Νωρίτερα, νέο μήνυμα στη χώρα μας για τη δημοσιονομική της εξυγίανση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τόνισε. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται σε αυτή την κατεύθυνση αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επανέλαβε την αντίθεσή του, κάνοντας λόγο για ανόητη ιδέα, αφού, όπως υποστήριξε, θα οδηγούσε κάποιες χώρες στο να χάσουν την αξιολόγησή τους AAA

Το απόγευμα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Μιλώντας στην Ευρωβουλή ανέφερε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες, στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά». Πρόσθεσε όμως πως τώρα έχει επιτευχθεί μια σύγκλιση θέσεων πάνω σε αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί βέβαιη την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι «εφόσον οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ολοκληρωθούν με επιτυχία και γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν, η 6η δόση θα πρέπει να εκταμιευθεί». Συμπλήρωσε ωστόσο, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται διοικητική αρωγή από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συλλογή φόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review