Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους κατόχους των ομολόγων Ελληνικού χρέους - του Vpower

Συνεχίζονται σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τραπεζών για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

O υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χθεσινές του δηλώσεις, σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI.

Χθες πραγματοποιήθηκαν νέες επαφές κυβέρνησης - τραπεζών, οι οποίες θα προσλάβουν πιο επίσημο χαρακτήρα αμέσως μετά τις γιορτές, ενώ ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον επικεφαλής του Institute of International Finance (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ χρήσιμη και δημιουργική.

Στελέχη τραπεζών χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα υπογραμμίζοντας ότι μέσα από αυτές θα διαπιστωθεί κατά πόσο οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες σε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Σημαντική απόσταση
Αν και έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στις επαφές, ακόμα τις δύο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση. Αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει επιτόκιο για τα νέα ομόλογα της τάξης του 4% - 4,5%, ενώ οι τράπεζες ζητούσαν επιτόκιο της τάξης του 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί χαμηλότερο επιτόκιο εφόσον εξασφαλίσουν μεγαλύτερες εγγυήσεις, κάτι όμως που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το επιτόκιο των νέων ομολογιών θα διαμορφωθεί κοντά στο 6% με 6,5%, εφόσον δοθούν ικανοποιητικές εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι η αρχική συμφωνία που αποδέχθηκε το IIF για κούρεμα του χρέους κατά 50%, περιείχε ελάχιστο αποδεκτό επιτόκιο της τάξης του 6%.

Εξαίρεση το PSI
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες επανέλαβε ότι το PSI αποτελεί εξαίρεση. «Αυτός ο μοναδικός και εξαιρετικός χαρακτήρας του PSI μπορεί να μας επιτρέψει να συμφωνήσουμε ευκολότερα με τον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση με το συγκεκριμένο σχήμα συμμετοχής του στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιιου χρέους», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για το νέο διευρυμένο PSI προβλέπει ότι η απομείωση στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 50% ώστε η σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 120% το 2020.

Aμφιβολίες
Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την ανταπόκριση των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής, υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο PSI που προέβλεπε σημαντικά χαμηλότερο «κούρεμα» (21%) δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την επιθυμητή συμμετοχή ιδιωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τυχόν χαμηλότερη συμμετοχή θα καλυφθεί από αύξηση του haircut, ωστόσο στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι δύσκολα το haircut μπορεί να ξεπεράσει το 55% και το πρόγραμμα να διατηρήσει την εθελοντική του μορφή.

Το τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας του PSI παραμένει άγνωστο. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πάντως «πολύ αισιόδοξος για την έκβαση του PSI», προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να συζητήσω για κανένα άλλο σενάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review