Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Διχάζει το ΠΑΣΟΚ ο χρόνος της διαδοχής - Του Κωνσταντινου Zουλα

Ολοένα και εντονότερη γίνεται η πίεση που ασκείται στον κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Στη σχετική συζήτηση παρενέβη χθες και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος. Με αφορμή δημοσκόπηση που τον ήθελε να προηγείται του κ. Ευ. Βενιζέλου σε μια κούρσα διαδοχής, είπε ότι «είναι μεγάλη του τιμή όταν οι πολίτες στο πρόσωπό μου βλέπουν κάτι, αλλά» πρόσθεσε ότι «οφείλει να θυμίσει στον καθένα και στον εαυτό του ότι δεν έχουν ανοίξει οι διαδικασίες».

Ακαιρη χαρακτήρισε και ο κ. Θ. Πάγκαλος την ενδοκομματική διαδοχολογία, εκτιμώντας ότι πρέπει να αρχίσει μετά τη διασφαλίση του δρομολογούμενου κουρέματος του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών (PSI). Σημειώνεται ωστόσο ότι ο αντιπρόεδρος δεν αρνήθηκε τις μεγάλες ευθύνες του κ. Γ. Παπανδρέου κυρίως στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ερωτηθείς για το ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές επιφυλάχθηκε να λάβει σαφή θέση μετά το PSI, αλλά περιέγραψε το πρόσωπο μάλλον εξαιρώντας τον κ. Παπανδρέου, καθώς όπως είπε πρέπει να είναι κάποιος που θα μπορούσε «να επιδιώξει την εξουσία», καθώς σε άλλη περίπτωση «δεν είσαι κόμμα, αλλά εκδρομική ένωση ή πολιτιστική πρωτοβουλία»...

Σημειώνεται ότι τακτικοί συνομιλητές του αντιπροέδρου τόνιζαν επιπλέον ότι ο κ. Πάγκαλος θα εναντιωνόταν σφόδρα και στην προοπτική μιας προσωρινής δυαρχίας, όπως ακούγεται ως λύση για το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή στο ενδεχόμενο π.χ. ο κ. Βενιζέλος να διεκδικούσε την πρωθυπουργία (αν εκλεγόταν νέος πρόεδρος της Κ.Ο.) και ο κ. Παπανδρέου να παρέμενε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο σενάριο, άλλωστε, φαίνεται να βρίσκει καθέτως αντίθετη και την τρόικα του ΠΑΣΟΚ, όπως διεφάνη χθες από τις δηλώσεις του κ. Ηλ. Μόσιαλου (9,84). «Η δυαρχία δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο ενός πολιτικού κόμματος. Χρειάζονται καθαρές λύσεις όσον αφορά την ηγεσία και πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανοίξει πολύ σύντομα τις διαδικασίες για τη φυσιογνωμία μας», είπε.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, όπως προαναφέρθηκε, «κινήθηκαν» και πολλές άλλες δηλώσεις βουλευτών ή και υπουργών του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να ανοίξουμε μια οργανωμένη συζήτηση για το πώς θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, με ποια ατζέντα και με ποια πολιτική» είπε η κ. Λούκα Κατσέλη (Flash), ενώ ακόμη πιο ευκρινής ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντ. Οικονόμου (Real), ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είναι και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου τη σύγκληση του οποίου ήδη αξιώνουν πολλά μέλη του. «Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παρουσιάσει γρήγορα ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων και να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση» τόνισε, ενώ ταυτόσιμη ήταν η τοποθέτηση και της κ. Φώφης Γεννηματά (Real).

«Χρειάζεται μια καινούργια αρχή και πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες» υποστήριξε (ΣΚΑΪ) και η κ. Εύα Καϊλή, ενώ πιο προωθημένη ήταν η παρέμβαση του κ. Οδ. Βουδούρη που υποστήριξε ότι «η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτοσκοπός» και αναρωτήθηκε μήπως είναι καλύτερο να διασπασθεί «όπως τα ανδρόγυνα που δεν τα πάνε καλά». Αξιομνημόνευτη, τέλος, ήταν και η πρόταση του βουλευτή κ. Λ. Γρηγοράκου το ΠΑΣΟΚ να μετονομασθεί σε «Αντίσταση σε ό,τι έρχεται και σε ό,τι πάει να γίνει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review