Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Το αδιέξοδο των επικουρικών - Tης Χριστινας Κοψινη

Ο χρόνος τελειωσε και ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει το κόμμα της Ν.Δ. για τις επικουρικές συντάξεις. Θα άρει τη διαφωνία της στην κατάθεση της ρύθμισης Κουτρουμάνη με την οποία προβλέπονται περικοπές από 12% έως και 30% στις συντάξεις ή θα συνεχίσει να οχυρώνεται πίσω από τα επιχειρήματα περί αναποτελεσματικών μελετών και να μεταθέσει την επίλυση του προβλήματος για μετά τις εκλογές; Διότι όλοι γνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι αναπόφευκτα για να υπάρχουν και σε πέντε χρόνια επικουρικά ταμεία. Οχι γιατί το επιβάλλει η τρόικα, αλλά διότι δεν αντέχουν οι φορείς επικούρησης να σηκώνουν το βάρος συνταξιούχων που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όταν στερεύει το χρήμα από εισφορές.

Οι αλλαγές στις επικουρικές θα γίνουν διότι τα ταμεία δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των χιλιάδων νέων συνταξιούχων που σπεύδουν υπό το κράτος του πανικού να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και με μειωμένες συντάξεις. Αυτή κίνηση προς την έξοδο ωθείται από μια λογική πρόβλεψη: οι μισθοί πέφτουν και θα συνεχίσουν να πέφτουν. Η παραμονή για ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια στην εργασία δεν πρόκειται να βελτιώσει τον συντάξιμο μισθό. Αλλωστε, τα κίνητρα παραμονής στην εργασία που θέσπισε ο νόμος Λοβέρδου ακυρώθηκαν από τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η ύφεση στην απασχόληση. Η σύνταξη γίνεται το πλησιέστερο σωσίβιο σε αυτόν τον ωκεανό των προβλημάτων επιβίωσης. Ταυτοχρόνως, η φυγή προς τα έξω, είτε αναγκαστικά, λόγω ανεργίας και «εφεδρείας» είτε κατ’ επιλογή, οδηγεί σε ακόμη πιο γρήγορη εξάντληση των εσόδων και θέτει σε κίνδυνο τις παροχές υγείας που με κόπο έχτισαν πολλά συνδικάτα σε αρκετούς κλάδους.

Ομως τα ίδια αυτά τα συνδικάτα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα. Κλεισμένα στα γραφεία τους, αρνούνται να πιστέψουν αυτό που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Την απαξίωση της οικονομικής ζωής και το παραγωγικό τέλμα. Κι όλα αυτά την ώρα που μέσα στην επόμενη διετία πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη των επικουρικών που λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με τη δαπάνη της κύριας σύνταξης, τουλάχιστον στο ΙΚΑ. Τώρα πια όλοι αντιλαμβάνονται ότι η καθυστέρηση ακόμη κι ενός λεπτού στη λήψη αποφάσεων που αφορά τα ταμεία, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στο μέλλον. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να συμβάλει η Ν.Δ. αυτό θα ήταν να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις και όλοι όσοι δεν έχουν συμπληρωματικά εισοδήματα πέραν των συντάξεών τους. Να θέσει ηλικιακά όρια εξαίρεσης των υπερηλίκων. Αυτό όμως απαιτεί μια ειδική μελέτη την οποία έπρεπε να έχει κάνει χθες αξιοποιώντας καλύτερα τον χρόνο που δαπανά στη σύνταξη ανακοινώσεων, γυρνώντας την πλάτη στην πραγματικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση η αυτάρεσκη επιχειρηματολογία θα επιστρέψει ως μπούμερανγκ προς όλη την κοινωνία που συνεχίζει να περιμένει στωικά τους πολιτικούς να δώσουν νόημα στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review