Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τα νέα ομόλογα και το αγγλικό δίκαιο - Του Vpower

Υπό το αγγλικό δίκαιο φαίνεται πως θα υπάγονται τελικά τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα προς αντικατάσταση των υφισταμένων στο πλαίσιο του «κουρέματός» τους (PSI+). Το αίτημα των ιδιωτών ομολογιούχων ικανοποιείται σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να προσπελαστούν όλα τα εμπόδια και να υπάρξει μια συμφωνία εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Αναταραχή
Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μεγάλη αναταραχή σχετικά με το δίκαιο στο οποίο θα ανήκουν τα νέα ομόλογα. Ο λόγος είναι ότι στο αγγλικό δίκαιο προβλέπεται πως σε περίπτωση μη αποπληρωμής των ομολόγων, οι κάτοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια και να ζητήσουν από την Ελλάδα περιουσιακά της στοιχεία έναντι των κεφαλαίων που δεν έχουν εισπράξει.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Ακόμη και αν ένα αγγλικό δικαστήριο πάρει μια τέτοια απόφαση, είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί. Το κάθε κράτος, εν προκειμένω η Ελλάδα, έχει πολλές δυνατότητες να εμποδίσει την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.

Ομόλογα 18 δισ. ευρώ
Eξάλλου, ήδη η Ελλάδα έχει εκδώσει ομόλογα ύψους 18 δισ. ευρώ σε αγγλικό δίκαιο, ενώ και η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πως εάν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια, οι πιστωτές μπορούν να διεκδικήσουν περιουσία του Δημοσίου.

Το ερώτημα που προκύπτει, στην περίπτωση αυτή, είναι γιατί οι ιδιώτες ομολογιούχοι επέμεναν τόσο πολύ στην εφαρμογή του αγγλικού δικαίου. Ο λόγος είναι ότι, υπό αυτό το καθεστώς, είναι δυσκολότερο για την Ελλάδα να προχωρήσει αυθαίρετα, και χωρίς να ρωτήσει κανένα, σε μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της.

Δηλαδή, όταν ολοκληρωθεί το «κούρεμα» υπό τους όρους που θα συμφωνηθούν τώρα, η Ελλάδα δεν θα μπορεί με την ίδια ευκολία, που μπορεί σήμερα, να καλέσει τους ίδιους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν ένα νέο «κούρεμα» στα καινούργια ομόλογα που θα έχουν στην κατοχή τους.


Με πιο απλά λόγια, μη αφήνετε τους κατ' επάγγελμα υστερικούς συνομοσιολόγους να ουρλιάζουν στα αυτιά μας. Ο λόγος για τον οποίο οι δανειστές ζητούν την υπαγωγή της συμφωνίας στο βρεταννικό δίκαιο, δεν είναι ασφαλώς επειδή θέλουν να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση χρεοκοπίας μας. Απλώς, θέλουν την επόμενη φορά που θα τους ζητηθεί και νέο κούρεμα του χρέους, να έχουν ένα νόμιμο τρόπο άρνησης, κάτι που δεν έχουν σήμερα στα περισσότερα από τα ομόλογα που έχουν αγοράσει. Διαφορετικά φυσικά σε περίπτωση άναρχης χρεοκοπίας μας δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν υπό οποιοδήποτε νομικό καθεστώς και αυτό βεβαίως ήδη το γνωρίζουν.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review