Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σημίτης: «Πολιτικά μοιραίο λάθος το Μνημόνιο» Του Κωνσταντινου Zουλα

Ακόμη μία παρέμβαση, που θα αμφισβητεί ευθέως πια τις επιλογές που έκανε το ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία, αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο κ. Κώστας Σημίτης. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Βερολίνο θα χαρακτηρίσει το Μνημόνιο «μοιραίο πολιτικό λάθος», υπονοώντας μάλιστα ότι το οικονομικό επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου -αλλά και η τρόικα- διέπραξε το μείζον σφάλμα να μην προβλέψει τις υφεσιακές συνέπειες των δεσμεύσεων που ανέλαβε, με συνέπεια να εγκλωβίσει τη χώρα σε μια διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση.

Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας, την οποία σημειωτέον ο ίδιος ο κ. Σημίτης θέλησε να προδιανείμει στον ελληνικό Τύπο, έχει ως εξής: «Η συμφωνία ΟΝΕ-Ελλάδος για την πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχθηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Hταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, παρά την ύφεση που επήλθε, και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Κατά τα λοιπά, οι κεντρικές επισημάνσεις του κ. Σημίτη στο γερμανικό συνέδριο (διοργανώνεται από τα Iδρύματα Heinrich Bžll και Freše UniversitŠt με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο») είναι παρεμφερείς με όσα είχε υποστηρίξει στο τελευταίο άρθρο του στην «Κ». Μεταξύ άλλων θα υπογραμμίσει ότι «το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ε.Ε.», αλλά «ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης». Ως εκ τούτου θα τονίσει ότι «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου πυρήνα της Ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειας», θα προτείνει «τη στήριξη του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς τον Βορρά» και θα καταλήξει με την πρόβλεψη πως αν δεν προκύψει «μια ισόρροπη κατανομή των ωφελειών στην ΟΝΕ, θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review