Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δεν έχουμε κουλτούρα ανταγωνισμού.... του Vpower

   Ένας από τους σύγχρονους αστικούς μύθους, είναι και το περίφημο "Ανήκουμε εις την Δύση". Αν θέλαμε μάλιστα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα λέγαμε: "Θέλουμε μια μεσανατολική κοινωνία που θα χρηματοδοτείται συνεχώς και αδιαλείπτως από τη Δύση" !  Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σε επίπεδα διαφθοράς του Δημοσίου φτάσαμε να ανταγωνιζόμαστε Χώρες όπως το Μπαγκλαντές, δεν είναι ούτε το γεγονός ότι πληρώνουμε το ακριβότερο και πιο αναποτελεσματικό Δημόσιο του πλανήτη, είναι κάτι βαθύτερο που δεν μας αφήνει να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος είναι η συλλογική μας κουλτούρα, η αντίληψη περί δικαίου, η ικανότητα κατανόησης των όρων και κανονισμών λειτουργίας της οικονομίας, του μέσου Έλληνα.

 Μια απο τις ειδήσεις που τράβηξαν την προσοχή μου σήμερα ήταν και η εξής:

" Την ώρα που οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι, το υπουργείο Ανάπτυξης εξάντλησε την αυστηρότητά του τιμωρώντας φούρνο, που μοίραζε δωρεάν πατάτες σε κάθε πελάτη του.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε φούρνο που πριν 15 ημέρες πρόσφερε πατάτες.

Όπως ανακοίνωσαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ο καταστηματάρχης τιμωρήθηκε για παραπλάνηση καταναλωτή, επειδή οι πατάτες δεν ήταν όλες ελληνικές, αλλά γαλλικές, σύμφωνα με τα τιμολόγια αγοράς.

Επίσης, κατηγορήθηκε για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου, επειδή τα σακιά καταλάμβαναν χώρο έξω από το κατάστημα και διάθεση προϊόντων χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο επιβάλλει πρόστιμα σε φούρνους, αλλά την ίδια στιγμή οι περίφημοι 41 φάκελοι με τα στοιχεία για την ακρίβεια στην ελληνική αγορά, παραμένουν στα... συρτάρια....... "

 Την ώρα που οι Έλληνες σύσσωμοι ανακάλυψαν την εκτεταμένη ελληνοποίηση της πατάτας από τους εμπόρους, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας εμπορίου τιμώρησαν αυτόν που μοίραζε στους πελάτες του δωρεάν πατάτες επειδή δεν ήταν όλες Ελληνικές λένε......

Στην πραγματικότητα όλοι μας καταλαβαίνουμε ποιόν πραγματικά ενοχλούσαν οι ενέργειες του αρτοποιού και σαφέστατα όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόστιμο ΔΕΝ επιβλήθηκε με σκοπό να προστατευτούν τα συμφέροντα των καταναλωτών. 

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από το γεγονός ότι ένας αρτοποιός τιμωρήθηκε από τους κακόπιστους και διεφθαρμένους υπαλλήλους, είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά μας, που είναι τόσο πολύ ανύπαρκτα. Πείθουμε κανένα όταν λέμε πως θέλουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, και αντί να ξεσηκωνόμαστε, αντίθετα χειροκροτούμε τέτοιες αποφάσεις? Μάλλον όχι, μάλλον έτσι σαμποτάρουμε τις θυσίες των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review