Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οχι ανακύκλωση φθαρμένου υλικού - Του Αλεξη Παπαχελα

Λυπούμαι για τη στενάχωρη υπενθύμιση, αλλά η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, σήμερα ή αύριο το αργότερο, πέρα από την επαναδιαπραγμάτευση θα έχει ως αποστολή και να κυβερνήσει, ανασυγκροτώντας τον διαλυμένο κρατικό μηχανισμό. 

Ακόμη και αν οι εταίροι μας αρχίσουν να ρίχνουν «πακέτα ανάπτυξης» ή ό,τι άλλο με αλεξίπτωτα από αεροπλάνα την επόμενη εβδομάδα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν υπάρχουν άνθρωποι και μηχανισμοί για να κάνουν τη δουλειά «στο έδαφος». 

Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να κλείσουν τον Αύγουστο για τα καλά, ο τομέας της ενέργειας καταρρέει, στην Αμυνα τα προβλήματα είναι πλέον ζωτικά, στην Παιδεία ο περίφημος νόμος της συναίνεσης είναι μετέωρος. Καλή είναι, λοιπόν, η επαναδιαπραγμάτευση, την οποία θα έπρεπε, όπως πρότεινε ο Ανδρέας Λοβέρδος, να την κάνει ένας σοβαρός εθνικός διαπραγματευτής διεθνούς κύρους, στελεχωμένος από έμπειρους Ελληνες με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς. 

Χρειάζεται, όμως, και η ομάδα των υπουργών που ξέρει καλά τα θέματά της και μπορεί να πιάσει τον... ταύρο από τα κέρατα. Δεν χρειάζεται να είναι βουλευτές. Ισα - ίσα καλύτερη δουλειά θα κάνουν αν δεν έχουν το άγχος του πολιτικού κόστους και μπορέσουν να δουλέψουν με έναν άλλο ορίζοντα πέρα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι δα τόσο δύσκολο να βρεις ποιος είναι ο καλύτερος στη δημόσια υγεία, στην ενέργεια, στην ασφάλεια, στην εθνική άμυνα. 

Ηδη στην κυβέρνηση Πικραμμένου φάνηκε τι μπορούν να αποδώσουν άνθρωποι σαν τον κ. Στουρνάρα ή τον στρατηγό Φραγκούλη. Τι θα κάνουμε με τους βουλευτές που θα παραπονιούνται, θα μου πείτε. Θα τους εξηγήσουμε όλοι ότι τώρα η χώρα βρίσκεται σε έναν πραγματικό πόλεμο επιβίωσης, ο οποίος δεν χωράει καλαμπούρια και υπουργούς από εκείνους που έμαθαν την τέχνη της πολιτικής στα αμφιθέατρα. 

Είναι ώρα για σοβαρούς ανθρώπους! Αν τα κόμματα που θα συμμετέχουν τελικά στη νέα κυβέρνηση κάνουν το λάθος της ανακύκλωσης του φθαρμένου μεταπολιτευτικού υλικού, τι να πω; Θα είναι –για το πω λαϊκά- άξια για «τα μπάζα», «τα μπάζα της ιστορίας» όπου θα είναι θαμμένα σαν θλιβερές υποσημειώσεις στο τέλος μιας περιόδου κρίσης και παρακμής της Ελλάδας. Δεν πρέπει να ανεχθούμε, όλοι μας, κάθε Ελληνας που αγαπάει τον τόπο και τον σέβεται, τέτοιες ανακυκλώσεις και παλαιοκομματικές λύσεις. 

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που έβαλαν στην άκρη ιδεολογικές, προσωπικές και άλλες εμμονές ή προτιμήσεις την περασμένη Κυριακή μέσα στην αγωνία τους να βρεθεί λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ίδιο ακριβώς, στον νιοστό βαθμό, αναμένουν από τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review