O κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στον Πρωθυπουργό μια πλατφόρμα με προτάσεις για την οικονομία. Το περιεχόμενό της δύσκολα θα διαρρεύσει καθώς η σύσκεψη ήταν κλειστή και εμπιστευτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε ιδιωτικές συζητήσεις δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Κατά την άποψή του, η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταρτίσει ένα σχέδιο με βάση την ελληνική πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή του μνημονίου, να συζητήσει με τους δανειστές μας και να αναζητήσει εγκαίρως λύση για τις δανειακές ανάγκες του 2012. Σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε ότιείναι εθνική ανάγκη το δημόσιο χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο. «Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, σε συμφωνία με τους εταίρους μας και κατά τρόπο αποδεκτό από τη διεθνή αγορά, που δυστυχώς έχει το πάνω χέρι και αξιολογεί τα πάντα, τις πιο πολλές φορές με σκληρό και κακόπιστο τρόπο» παρατήρησε.
Στην ουσία αυτό που προτείνει ο κ. Βενιζέλος είναι ένα άλλο μνημόνιο πιο αποτελεσματικό, με εφικτούς στόχους και με διαφορετικό πολιτικό σχεδιασμό.
Αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε μια συνολική τοποθέτηση για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση.
Πρότεινε, συγκεκριμένα, να ενταχθεί το τριετές πλαίσιο ανασύνταξης της οικονομίας σε μια δέσμη πολιτικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο και θα συσπειρώσουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις γύρω από την κυβερνητική προσπάθεια. Πάντως στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό οι κκ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Παμπούκης έκαναν, όπως λένε οι ίδιοι, μια ανοιχτή συζήτηση και μια στρατηγική ανάλυση των οικονομικών και πολιτικών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα όπως η αντιμετώπιση του ελλείμματος, οι αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η διαχείριση του ΕΣΠΑ κτλ.
Μίλησαν επίσης για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, για τον τρόπο που κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τους συσχετισμούς στην ΕΕ αλλά και για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και για την πολιτική διαχείριση της κρίσης. Με δυο λόγια, ειπώθηκαν τα πάντα και όχι μόνο η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.
Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναλώθηκε στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους. Η πίεση της τρόικας για αποτελέσματα, η ύφεση που δεν βοηθά την αγορά, οι επενδύσεις που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, η υστέρηση στα έσοδα και το χρέος που δεν μειώνεται συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για την κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι η τρόικα ζητεί άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και χρησιμοποιεί ως μοχλό την απειλή περαιτέρω περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και την άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου γνωρίζοντας ότι αυτό δεν το αντέχει η κυβέρνηση.
Παρόμοιες απόψεις με αυτές του κ. Βενιζέλου εκφράζει και ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Παμπούκης εκτιμά ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και μακριά από το προσκήνιο διερευνητικές επαφές με τους εταίρους μας για λύσεις που θα καταστήσουν διαχειρίσιμο το χρέος.
Οσο το χρέος διατηρείται σε τέτοια ύψη θα υπονομεύει, κατά την άποψή του, τη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία αλλά και με τις αγορές. Αν καθυστερήσει πολύ η κυβέρνηση, πιστεύει ο υπουργός, ίσως βρεθεί ενώπιον μιας διαφορετικής πραγματικότητας όπου οι εταίροι θα έχουν προετοιμαστεί για την «ελληνική τραγωδία» και δεν θα ενδιαφέρονται να μας βοηθήσουν. Οι απόψεις των δύο υπουργών δεν ταυτίζονται με αυτές που εξέφρασε η κυρία Βάσω Παπανδρέου και άλλοι βουλευτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Μάνατζερ για τα δύσκολα
Στον πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου, διαπιστώνοντας την απροθυμία ορισμένων υπουργών να πέσουν στη φωτιά, έχουν αρχίσει να συζητούν εναλλακτικές λύσεις για την επιτάχυνση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα υπάρχει η πρόταση να τοποθετηθούν στις μεγάλες δράσεις project managers, οι οποίοι θα αναφέρονται όχι μόνο στους υπουργούς αλλά και στον Πρωθυπουργό. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, όπου εμπλέκονται διάφορα υπουργεία με συγκρουόμενες απόψεις, ενώ μεγαλώνει η γκρίνια για τις επιδόσεις του ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ.Γ. Χριστοδουλάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου