Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αλλαγές στη Σένγκεν δρομολογούνται με υποστήριξη Ιταλίας και Ελλάδος. Μήπως επιτέλους αρχίσαμε να βλέπουμε σωστά το θέμα?

Θετικά αντιμετωπίζει η Αθήνα την αναβάθμιση στην ευρωπαϊκή ατζέντα της συζήτησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μετά την απόφαση της Ιταλίας να «αποσυμπιέσει» την αυξημένη μεταναστευτική πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα, χορηγώντας προσωρινές άδειες παραμονής σε Τυνήσιους μετανάστες και τη συνακόλουθη αντίδραση της Γαλλίας. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. αρχίζει να αντιλαμβάνεται συνολικά τις επιπτώσεις της έξαρσης της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένης της κρίσης στη Βόρεια Αφρική και ανοίγει η συζήτηση για αναθεώρηση της ακολουθούμενης μέχρι τώρα πολιτικής και ιδιαίτερα του «Δουβλίνου ΙΙ».
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημ. Δρούτσας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, κ. Τόνιο Μποργκ. Στη Μάλτα έχουν εισρεύσει το τελευταίο διάστημα περίπου 1.000 παράνομοι μετανάστες από τη Λιβύη, προερχόμενοι κυρίως από το Κέρας της Αφρικής κάτι που, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μποργκ, αντιστοιχεί, βάσει της αναλογίας του πληθυσμού, με είσοδο περίπου 200.000 παράνομων μεταναστών στη Γερμανία ή 150.000 στην Ιταλία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας τόνισε: «Νομίζουμε ότι πραγματικά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να δούμε τη λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, να δούμε ιδιαίτερα το θέμα του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», άρα να αναθεωρήσουμε την αρχή της πρώτης παράνομης εισόδου», δήλωσε.
Ο κ. Μποργκ, αναφερόμενος τόσο στο «Δουβλίνο ΙΙ», όσο και στη Συνθήκη Σένγκεν, ανέφερε ότι θα συναινούσε στην αναθεώρησή τους, εφόσον προβλέπουν μείωση του βάρους που κομίζει το κάθε κράτος–μέλος. Ανέφερε, επίσης, ότι η Μάλτα και η Ιταλία είχαν ζητήσει την ενεργοποίηση μηχανισμού αλληλεγγύης, με βάση μια τροποποίηση της Οδηγίας 55/2001, αναφορικά με τη μαζική εισροή εκτοπισμένων ατόμων, η οποία αφορούσε την κατάσταση στα Βαλκάνια. «Η άποψη της Ε.Ε. ήταν πως δεν είχαν καταφθάσει επαρκείς αριθμοί παράνομων μεταναστών στις δύο χώρες, ώστε να κρίνεται σκόπιμη η ενεργοποίηση του μηχανισμού», πρόσθεσε.
Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και η κρίση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο άτυπης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, έχει προσκαλέσει σε αυτή του ομολόγους του της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review