Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κατά της ελληνικής αναδιάρθρωσης ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου

Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, καθιστά τις όποιες προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της λανθασμένες, εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης.«Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν αρνητική εξέλιξη, τόσο για την ίδια την ελληνική οικονομία όσο και για την οικονομία της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ορφανίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία.
«Είμαστε κι εμείς μέλος της Ευρωζώνης, οπότε αυτό θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη και για εμάς», πρόσθεσε.
Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΚΤΛ για το 2010, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντέξει ένα ενδεχόμενο σοκ.
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ορφανίδης παραδέχτηκε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης αλλά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
«Θα χτυπηθούν σίγουρα και θα υπάρξει απώλεια των μετόχων σε όλες τις χώρες τις ευρωζώνης γι αυτό δεν είναι καλή ιδέα και δεν πρέπει να παροτρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε.
Ο κ. Ορφανίδης επανέλαβε με έμφαση ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να ανταπεξέλθει ακόμη και σε μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να βάζουμε τροχοπέδη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Επικαλέστηκε μάλιστα εκτιμήσεις μεγάλου οίκου αξιολόγησης, χωρίς να τον κατονομάσει, σύμφωνα με τις οποίες οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν τόσο μεγάλα κεφάλαια, που δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιοποίηση σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review