Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Συμπεράσματα από την κατάσταση στη Συρία!

Η κατάσταση στη Συρία δείχνει ότι το καθεστώς Άσαντ παραμένει βραχυκυκλωμένο στις παλιές συνήθεις των κομμάτων τύπου Μπάαθ. Τρομοκρατία, αστυνομική βία, λογοκρισία και επιβολή της μιας άποψης, αυτής που εκφράζει ένας πρόεδρος που εκλέγεται με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και με αποκλεισμούς κάθε διαφορετικής γνώμης ή και σκέψης. Η μέχρι τώρα κατάσταση πραγμάτων πιστεύαμε ότι θα κρατούσε για πολλά χρόνια ακόμα. Το καθεστώς Άσαντ φαινόταν να ελέγχει την κατάσταση μέσα από το στρατό και την επιβολή μιας ασταμάτητης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι.
Ζωτικές δυνάμεις πολιτών πίσω από το παραβάν, νεολαίοι που αξιοποίησαν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο ή το facebook άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και έφεραν τον αγώνα για δημοκρατία στη Συρία, στην πρώτη σειρά της παγκόσμιας επικαιρότητας. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη χρήση ή την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην πολιτική και να διαπιστώσω ότι τα μέσα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τα οποία από πολλούς έχουν παρεξηγηθεί, σήμερα αξιοποιούνται ως εργαλεία αλλαγής, ελευθερίας και δημοκρατίας.Αυτό το νέο στοιχείο στη διεθνή ζωή το είδαμε να θριαμβεύει στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και ελπίζω να φέρει το ίδιο γρήγορο αποτέλεσμα στη Λιβύη και στη γειτονική μας Συρία.
Το καθεστώς Άσαντ χρειάζεται ν' ακούσει τη φωνή των πολιτών και ν' αλλάξει πορεία. Να καταργήσει το καθεστώς τρόμου, που για δεκαετίες το ονόμαζε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», να προχωρήσει σε αλλαγές των νόμων περί ελευθερίας του Τύπου, να επιτρέψει την οργάνωση διαφορετικών κομμάτων πέρα από εκείνο του Άσαντ και έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, στις οποίες θα εκφραστεί η ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας. Κάθε άλλη λύση εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για το λαό της χώρας αυτής, γιατί θα μεγαλώσει και άλλο ο κύκλος του αίματος. Η διεθνής κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ, και η Ε.Ε. στο πιο ψηλό επίπεδο χρειάζεται να στηρίξουν τα αιτήματα του λαού της Συρίας και να δώσουν πολιτική και διπλωματική υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα του.

Προσωπικά συγχαίρω τους πολίτες της Συρίας και όλους τους επαναστατημένους Άραβες, που τολμούν, αμφισβητούν και αγωνίζονται για καλύτερες μέρες στην πατρίδα τους. Οι Άραβες σήμερα αποτελούν ένα ακόμα σύγχρονο παράδειγμα της προσπάθειας των λαών για τον εκσυγχρονισμό και τη δημοκρατία, ανάλογης ιστορικής εμβέλειας στην περιοχή τους, με τη μετάβαση από τον υπαρκτό κομμουνισμό στις πολυφωνικές κοινωνίες της ανατολικής Ευρώπης πριν από 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review