Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας ;

«Αντιστροφή της ανασφάλειας» προέβλεψε ένα στέλεχος της κυβέρνησης, μιλώντας χθες σε μια ενημερωτική εκπομπή, η οποία αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που δείχνει ότι οι Ελληνες αντικρίζουν με απαισιοδοξία και το παρόν και το μέλλον τους. Φαίνεται ότι η υπόσχεση της «αντιστροφής» αυτής ηχεί πιο ψαγμένη, πιο σύγχρονη και υπεύθυνη από τα τετριμμένα λόγια παρηγοριάς, όπως «κάντε υπομονή και θα γυρίσει ο τροχός» ή «θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας».
Μα πώς να μη νιώθει κανείς ανασφάλεια όταν, την ίδια μέρα, ανακοινώνεται ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας έφτασε τον Ιανουάριο στο 15,1%, περίπου 4 μονάδες πιο πάνω απ’ ό, τι τον Ιανουάριο του 2010; Πώς να μη νιώθει κανείς ανασφάλεια όταν κάθε φορά που κάνουμε ζάπινγκ στα δελτία ειδήσεων ή στις ενημερωτικές εκπομπές, πέφτουμε σε ειδήσεις που η μια είναι πιο μαύρη από την άλλη ή που φανερώνουν την ύπαρξη μιας μαύρης πραγματικότητας; Το γεγονός ότι κάποιοι έσκαψαν την άσφαλτο στη λεωφόρο Λαυρίου δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν την ανομία στο DNA τους, αλλά δείχνει πόσο εκρηκτικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, δείχνει σε πόσο αδιέξοδη κατάσταση ζουν. Δεν έχω διάθεση ούτε να μυθοποιήσω ούτε όμως να ειρωνευτώ ή να καταδικάσω τις μορφές διαμαρτυρίας του πληθυσμού της Κερατέας, καθώς γεωγραφικά βρίσκομαι έξω από τον χορό. Εύκολο είναι, μερικές φορές, να χειροκροτούμε ή να τεντώνουμε επικριτικά το δάχτυλο, όμως το δύσκολο είναι να μπαίνει κανείς στη θέση του άλλου.
Οποιος ενδιαφέρεται στοιχειωδώς για τα κοινά δεν μπορεί παρά να παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ταυτόχρονη συνέντευξη των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων, του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη, στους «Νέους Φακέλους» (ΣΚΑΪ). Ιδιαίτερα παραστατική ήταν η παρομοίωση που χρησιμοποίησε ο κ. Μπουτάρης για να δείξει τη δύναμη της αδράνειας, τη δυσκολία να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν αναγκαίες για το καλό του δήμου. Ενώ ένα κρις κραφτ μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κάνει ελιγμούς και να αλλάξει πορεία, ο δήμος έχει την ευελιξία… αεροπλανοφόρου. Το δίδαγμα είναι ότι μπορεί κανείς να εκφράσει και να υποστηρίξει τις απόψεις του με απλότητα και αμεσότητα, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για λαϊκισμό ή ελαφρότητα.
Μια γκάφα πρώτης γραμμής διέπραξε μια διαφημιστική εταιρεία που τοποθέτησε στον πλαϊνό τοίχο ενός γραφείου κηδειών, στη μικρή πόλη Κόνσετ της βορειονατολικής Αγγλίας, μια γιγαντοαφίσα για την πολυσυζητημένη σειρά «The Walking Dead», δηλαδή «Οι νεκροζώντανοι», που πρόσφατα προβλήθηκε και στην Ελλάδα, σε συνδρομητική πλατφόρμα. Η εταιρεία έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για το μακάβριο λάθος της και αντικατέστησε την αφίσα, αφού όμως πρόσφερε στο βρετανικό κανάλι, που θα προβάλει τη σειρά, την πιο μαύρη (και την πιο αποτελεσματική) διαφήμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review