Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Μέτωπο από υπουργούς κατά των απολύσεων και δημόσιες διαφοροποιήσεις !

Ευρύ εσωτερικό μέτωπο διαφωνούντων με τις απολύσεις από το Δημόσιο έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός. Η προχθεσινή ευθεία διαφωνία του κ. Δ. Ρέππα ως προς την αναγκαιότητα απολύσεων στο Δημόσιο και οι έμμεσες αιχμές του προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι παρά μόλις μία περίπτωση υπουργού που διαφωνεί και μάλιστα δημοσίως. Η δημόσια διαφοροποίηση του κ. Ρέππα αποδίδεται στο γεγονός ότι ως υπουργός Υποδομών προΐσταται των περισσοτέρων ΔΕΚΟ και θα έχει να αντιμετωπίσει τη συντριπτική πλειονότητα των μετατάξεων, άρα και των πιθανών απολύσεων. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν απολύτως ενήμεροι για την ανακίνηση του ζητήματος των απολύσεων από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού, εν αντιθέσει προς τον κ. Ρέππα, που δημιούργησε για ακόμη μια φορά αμηχανία στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου.
Στο παρασκήνιο αρκετοί υπουργοί αμφισβητούν την αναγκαιότητα να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, με κύριους εκφραστές της τάσης αυτής τους κ. κ. Χρ. Παπουτσή, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι η θέση που εξέφρασε ο κ. Ιω. Ραγκούσης περί της υπαγωγής των μετατάξεων στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις ενδοκυβερνητικές και ενδοκομματικές πιέσεις που υπάρχουν.
Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, ασχολείται αυτές τις ημέρες κυρίως με την καλλιέργεια ενός ευνοϊκού κλίματος απέναντι στη Ν.Δ., ενόψει της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου και της συνάντησης με τον κ. Αντ. Σαμαρά την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Ναύπλιο, όπου βρέθηκε χθες, επανέλαβε το κάλεσμα για εθνική συναίνεση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον μιας μάχης «σε πλήρη εξέλιξη». Τη Δευτέρα δεν πρόκειται πάντως να συζητήθεί στο υπουργικό συμβούλιο το σύνολο του μεσοπρόθεσμου, καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί μόνο το σκέλος που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και οι άξονες συνεννόησης με τη Ν. Δ. Η εθνική συνεννόηση αποτελεί και ζήτημα σχολιασμού από την Κ. Ο., μέλη της οποίας εξακολουθούν να επικρίνουν την κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων. Ο κ. Εκτ. Νασιώκας χαρακτήρισε (skai. gr) «προϋπόθεση» την ύπαρξη συναίνεσης και υπήρξε καυστικός έναντι κυβερνητικών επιλογών, όπως η προ τριμήνου υπαναχώρηση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Νασιώκας χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις «μονόδρομο», παράλληλο προς την ανάγκη δραστικής μείωσης του δημόσιου τομέα. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστική κόπωση». Ακόμη πιο επικριτική έναντι της κυβέρνησης παρουσιάστηκε χθες η κ. Σοφία Γιαννακά, η οποία κατήγγειλε χθες (Ράδιο 9) ότι μαθαίνει για τη στρατηγική της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ. «Το αδιέξοδο είναι πια άμεσο, μιλάμε για την καινούργια δόση από την πλευρά της τρόικας, μιλάμε για αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review