Αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου με τους περισσότερους, τουλάχιστον, εκ των πολιτικών αρχηγών φέρεται να κατέβαλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είχε προετοιμάσει και παρέδωσε στους συνομιλητές του λίστα με τα οικονομικά μέτρα που οι ίδιοι έχουν προτείνει και υιοθετούνται -πλήρως, εν μέρει ή σε παραλλαγή τους- από την κυβέρνηση. Τα επιμέρους, όμως, δεν ήταν -όπως απεδείχθη- επαρκή για να καλύψουν το μείζον, τη διαφωνία δηλαδή της αντιπολίτευσης και δη της Νέας Δημοκρατίας στην ακολουθούμενη φορολογική πολιτική.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «ασφυξία στην αγορά από την υπερφορολόγηση των πάντων», αρνούμενος συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Επέμεινε στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και, μάλιστα, λίγο αργότερα από το βήμα του ΣΕΒ, εκτίμησε καθώς οι δανειστές μας δεν θέλουν να χρεοκοπήσουμε, «όσο συνειδητοποιούν ότι με αυτή την πολιτική “ασφυξίας” εκεί οδηγούν την Ελλάδα, τόσο θα είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συζήτησαν αναλυτικά επί των φορολογικών και, κυρίως, επί των γενικών κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής, με τον πρωθυπουργό να φέρεται ότι σημείωσε στον συνομιλητή του πως η πρότασή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγούσε σε νέα έκρηξη του ελλείμματος και ενδεχόμενη χρεοκοπία, θέση που προφανώς δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Δύσκολη» υπήρξε, όμως, η συζήτηση και στα επιμέρους, κυρίως δε το πρόσθετο πακέτο μέτρων για την κάλυψη 6 δισ. ευρώ εντός του έτους. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις, εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς τα έσοδα. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης, δε, εμφανίστηκε να υιοθετεί προτάσεις του «Ζαππείου ΙΙ», όπως ο επαναπατρισμός κεφαλαίων και δήλωσε ότι συζητά τις γαλάζιες προτάσεις για τεκμαρτό υπολογισμό φορολόγησης για τους μικρομεσαίους και την «εργασιακή εφεδρεία» για το πλεονάζον προσωπικό δημοσίων οργανισμών.
Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε θετικά στη διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε θετικός επί της αρχής, αρκεί, «να μη συνιστούν μια βιαστική εκποίηση εν μέσω ταμειακού πανικού». Λίγο αργότερα, πάντως, από το βήμα του ΣΕΒ, ο κ. Σαμαράς έθετε σειρά προϋποθέσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (δίκτυα, τιμολόγηση κ.ά.), επιβεβαιώνοντας ότι και σε αυτό το πεδίο οι δυνατότητες συμφωνίας είναι περιορισμένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου