Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Το πολυσυζητημένο άρθρο του der Spiegel σε δική μας απόδοση....

Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα έχει μια δραματική νέα εξέλιξη. Πηγές καλά πληροφορημένες σχετικά με τη δράση της κυβέρνησης έχουν ενημερώσει το SPIEGEL ONLINE ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη ζώνη του ευρώ. Για το λόγο αυτό οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής 06/05/2011.


Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι τεράστια, με διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που γίνονται σχεδόν καθημερινά. Τώρα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται προφανώς οτι δεν έχει καμία άλλη επιλογή:Το SPIEGEL ONLINE έχει αποκτήσει πληροφορίες από τη γερμανική κυβερνηση με γνώση της κατάστασης στην Αθήνα που δείχνει ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ και εισαγάγει εκ νέου το δικό της νόμισμα.





  Αναστατωμένοι πάνω από τις προθέσεις στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Château de Senning, ένα συνεδριακό χώρο που χρησιμοποιείται από το Λουξεμβούργο, σε επίσημες συναντήσεις της κυβέρνησης. Εκτός από την νομισματική ένωση, θα μεθοδευτεί ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους. Ένα χρόνο μετά την ελληνική κρίση, η ανάπτυξη είναι αρνητική και αποτελεί σημείο καμπής για την πορεία της Χώρας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.
   Δεδομένης της τεταμένης κατάστασης στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με τους ανωτέρους υπαλλήλους να είναι παρόντες. Ο Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble για το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ Ένωση (CDU) και Jörg Asmussen, ο σημαίνων Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, έχει προσέλθει  για λογαριασμό της Γερμανίας.

"Σημαντική υποτίμηση"

Πηγές του Spiegel Online εξηγούν ότι ο Schäuble προτίθεται να προσπαθήσει να αποτρέψει την Ελλάδα από την έξοδο από την ζώνη του ευρώ, αν είναι δυνατόν. Θα  φέρει στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ένα εσωτερικό έγγραφο που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες στην υπηρεσία τους για να προειδοποιήσει για πιθανές ολέθριες συνέπειες από την υποτίμηση του ευρώ.
"Θα οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση της νέας (ελληνικής Δραχμής) του εγχώριου νομίσματος έναντι του ευρώ," . Η γερμανικές εκτιμήσεις του 
 Υπουργείου
 Οικονομικών, προβλέπουν οτι το νέο νόμισμα θα χάσει άμεσα το 50 τοις εκατό της αξίας του, με αποτέλεσμα την δραστική αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Εχουν υπολογίσει ότι το εθνικό έλλειμμα στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 200 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μετά από μια τέτοια υποβάθμιση. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πτωχεύσει. 
Είναι ασαφές κατά πόσον θα ήταν ακόμη και να είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να αποκλίνει από τη ζώνη του ευρώ. Νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης αναγκαία για τη χώρα να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Αυτό θα καταστεί απαραίτητο γιατί τα υπόλοιπα μέλη θα αρνηθούν να αποδεχθούν μια μονομερή απόσυρση από τη ζώνη του ευρώ από την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι το μέτρο θα ήταν καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιπλέον, η αποχώρηση μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα θα έπληττε «σοβαρά την πίστη στη λειτουργία της ζώνης του ευρώ," το έγγραφο συνεχίζει. Οι διεθνείς επενδυτές θα αναγκαστούν να εξετάσουν εκ νέου την περαιτέρω εμπιστοσύνη τους στο ευρώ  .

Οι τράπεζες σε κίνδυνο

Επιπλέον, αν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον ήδη επισφαλή τραπεζικό τομέα, ιδίως στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή νομίσματος ", θα κατανάλωνε το σύνολο του κεφαλαίου του τραπεζικού συστήματος και της χώρας,  οι τράπεζες της θα ήταν σε κατάσταση πτώχευσης επίσης." Οι τράπεζες έξω από την Ελλάδα θα υποφέρουν ακόμη. "πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και αλλού θα αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες που θα κάνουν δύσκολη την επιβίωσή τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αισθανθεί επίσης τα αποτελέσματα αφού άμεσα θα υποστεί ζημίες περίπου 40 δις Ευρώ η 58 δις δολαρίων.
Εν κατακλείδι, μια ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και μια επακόλουθη αναδιάρθρωση με κούρεμα θα σημάνει απώλειες συνολικά 158 δις Ευρώ για τράπεζες, επενδυτές και Κράτη.
"Αν η χώρα έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, ουσιαστικά οι χώρες της ευρωζώνης θα παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους , γι'αυτό και δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμένει μέλος της Ε.Ε. που θα έχει δικό του νόμισμα, αλλά θα απαιτήσουν την δια παντώς αποσύνδεση της Ελλάδας απο το σύνολο της Ε.Ε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review