Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το Αλ Τσαντίρι - leaks και ένα σχόλιο του «Ράδιο Αρβύλα»

Eίναι αυτονόητο ότι η σάτιρα μπορεί και πρέπει να ασχολείται με την πολιτική, όμως αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε το ακόλουθο παράδοξο: οι πολιτικοί, τα κόμματα ασχολήθηκαν με δύο σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές!
Συνήθως στο «Αλ Τσαντίρι» προβάλλονται παιγμένα βίντεο, προερχόμενα είτε από κανάλια είτε από το Διαδίκτυο, τα οποία σχολιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος. Ομως την Τρίτη προβλήθηκε ένα άπαιχτο απόσπασμα από ένα παλαιότερο αφιέρωμα ενός γαλλικού καναλιού στον Ντομινίκ Στρος-Καν - και υποθέτω ότι όλοι έχουμε πληροφορηθεί το περιεχόμενό του. Πριν λαλήσει πετεινός, το βίντεο αυτό έγινε ένα από τα πρώτα θέματα της πολιτικής ατζέντας, καθώς την προβολή του ακολούθησε ένας καταιγισμός δηλώσεων των εκπροσώπων Τύπου της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και όλων των κομμάτων. Στον χορό της αντιπαράθεσης προστέθηκε και το ΔΝΤ, που με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου πριν από τον Απρίλιο του 2010.
Το Αλ Τσαντίρι δεν μιμήθηκε το Wikileaks, δεν έφερε στο φως απόρρητα διπλωματικά έγγραφα. Απλώς έδειξε ό,τι περίσσεψε από μια γαλλική εκπομπή, περίπου όπως τα DVD περιλαμβάνουν και ένα κεφάλαιο με τις «έξτρα σκηνές» της ταινίας, αυτές που κόπηκαν στο τελικό μοντάζ και τις οποίες ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει. Το γεγονός ότι το «Αλ Τσαντίρι» έγινε εκπομπή πολιτικών αποκαλύψεων δεν επιβεβαιώνει τη δύναμη της σάτιρας, αλλά μάλλον την αδυναμία των ίδιων των πολιτικών να μας πείσουν για τις αλήθειες ή τα ψέματά τους.
Την Τετάρτη, μέσα στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Κ. Τζαβάρας ανακοινώνει ότι δεν έκανε αυτός την καταγγελία στο ΕΣΡ για ένα σχόλιο του «Ράδιο Αρβύλα» του ΑΝΤ1 («οι βουλευτές λειτουργούν σαν κλίκα... που καλύπτουν και αθωώνουν ο ένας τον άλλον»). Αυτό το σχόλιο, που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ, ειπώθηκε με αναφορά την παραγραφή ή τον κίνδυνο παραγραφής σκανδάλων.
Εύκολοι και εκτονωτικοί είναι αυτού του είδους οι αφορισμοί, όμως το «Ράδιο Αρβύλα» απλώς επανέλαβε αυτό που πάμπολλοι Ελληνες λένε εν βρασμώ ψυχής, χωρίς φυσικά να απορρίπτουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και δεν λένε ότι «όλοι» ο βουλευτές είναι σκάρτοι, αλλά ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι μια από τις μήτρες της διαφθοράς.
Αδικο θεωρώ το πρόστιμο, όμως στη ρητορική του άσπρου-μαύρου κατέφυγε την Τετάρτη η εκπομπή για να υπερασπιστεί το δίκιο της και να κατακεραυνώσει το ΕΣΡ. Η τιμή του Κοινοβουλίου δεν σώζεται με τα πρόστιμα. Ιδίως σε μια εποχή περικοπών και απολύσεων, τα πρόστιμα δεν «ευπρεπίζουν» τη σάτιρα, αλλά οδηγούν σε περισσότερη αυτολογοκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review