Δύο αμείλικτα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης θα κληθούν να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες οι Ευρωπαίοι εταίροι, που παρακολουθούν «ζαλισμένοι» τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Το πρώτο ερώτημα είναι αν είναι δυνατή, και υπό ποιες προϋποθέσεις, η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Προηγουμένως, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ένα επιπλέον χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξακολουθήσει να δίνει χρήματα.
Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για να υπάρξει επιπλέον βοήθεια, συνεπώς και να καταβληθεί η επόμενη δόση, είναι η ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν η Ευρωζώνη και η τρόικα είναι πρόθυμες να επαναδιαπραγματευτούν το Μνημόνιο, όπως θα ισχύσει για τα επόμενα χρόνια, θέμα που ανέκυψε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά και την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Εκπρόσωποι Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν μέχρι να ανακοινώσει τις προθέσεις του ο κ. Παπανδρέου. Μετά, βέβαια, το διάγγελμα του πρωθυπουργού το θέμα πλέον δεν υφίσταται και οι Βρυξέλλες αναμένουν πλέον τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, από την πλευρά της τρόικας εκφράζεται αγωνία για το ποιες θα είναι τελικά οι εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, τα δύο ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 23 - 24 Ιουνίου. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα κληθούν να σταθμίσουν την απειλή που συνιστά για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση την ίδια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς θα μπουν η πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε πολλά κράτη-μέλη και η οποία είναι εξαιρετικά αρνητική για την ελληνική κυβέρνηση. Μοιραία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σκεφτούν και κατά πόσο μπορούν να εμπιστευτούν την όποια ελληνική κυβέρνηση.
Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούν να την εμπιστευτούν, όπως δεν φαίνεται να εμπιστεύονται σήμερα τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης εμποδίζει και οποιαδήποτε σκέψη για συνολική αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα μέσω της χορήγησης νέας βοήθειας και περισσότερου χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου