Φρανκφούρτη, Γερμανία
Απίθανη έως αδύνατη είναι η μη πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην όποια πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Στάρκ.
Όπως εξηγεί η κεντρική ευρωτράπεζα δεν είναι κάθετα αντίθετη στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, είναι όμως κάθετη ως προς το ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πιστωτικό επεισόδιο ή επιλεκτική χρεοκοπία.
Ακόμη ο Γ.Στάρκ τονίζει ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις στείρες συζητήσεις» για το ελληνικό χρέος και «να αφιερωθούμε στα αληθινά ζητήματα (ενός τέτοιου προγράμματος)».
Φόβος για πιστωτικό επεισόδιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι κάθετα αντίθετη στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην όποια πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά το αίτημά της να μην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο φαίνεται όλο και πιο απίθανο, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Γιούργκεν Στάρκ.
«H EKT ούτε ζητά αυτό το εργαλείο, ούτε είναι κατά της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι όροι θα πρέπει να είναι σαφείς, η συμμετοχή θα πρέπει να είναι αμιγώς εθελοντική και να μην προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο, ούτε επιλεκτική χρεοκοπία» δήλωσε ο κ. Σταρκ, όπως αναφέρει το Reuters.
Προσθέτοντας όμως ότι η πληροφόρηση που υπάρχει από τους οίκους αξιολόγησης τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει την κατάσταση. «Δεν είναι πολύ πιθανό ότι μια σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι αμιγώς εθελοντική», είπε.
«Να σταματήσουν οι στείρες συζητήσεις»
Ο κ. Στάρκ τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις στείρες συζητήσεις και να αφιερωθούμε στα αληθινά ζητήματα (ενός τέτοιου προγράμματος), και όχι μόνο για τη χώρα την οποία αφορά», καταγγέλλοντας πως το «θέμα χρησιμοποιείται για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους» από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η ΕΚΤ αντιτίθεται στην υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επειδή φοβάται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στη συνέχεια αποκομμένη από κάθε πηγή χρηματοδότησης και ότι αυτό θα βλάψει άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Σταρκ προειδοποίησε εξάλλου ότι το σύνολο του Ευρωσυστήματος ανέλαβε ένα κίνδυνο βοηθώντας τις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα ανέλαβαν επιπλέον κινδύνους», υπογράμμισε πριν καταφερθεί εναντίον των «αναλυτών και των μέσων ενημέρωσης» που χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες την ΕΚΤ «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Ο Σταρκ υπογράμμισε πως η νομισματική πολιτική ασκείται από την ΕΚΤ μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
«Έχουμε όργανα ελέγχου, ενισχύσαμε τις απαιτήσεις μας για τις αποδεκτές εγγυήσεις. Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε αγνοούμε τους κινδύνους», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου