Προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες –έχει οριστεί στα 300 ευρώ για φέτος και στα 400 από το 2012– κατέθεσαν ένας έμπορος από τον Ορχομενό και ένας πολιτικός μηχανικός από τις Σέρρες.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φόρο και όχι για ανταποδοτικό τέλος, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, η διάταξη του άρθρου 31 του N. 3986/2011, που επιβάλλει το τέλος, αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος, καθώς η επιβολή του δεν πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, δηλαδή το εισόδημα, την περιουσία, τις δαπάνες, αλλά συλλήβδην την τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, χωρίς καμία εξαίρεση.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας, αλλά και η αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το τέλος επιτηδεύματος λειτουργεί ως ένα είδος κύρωσης για την τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του Δημοσίου, δεν εξαιρεί τους οικονομικά ασθενέστερους ούτε τους ειλικρινείς.
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, παρακάμπτει για εισπρακτικούς λόγους την αναστολή του 50% του αμφισβητούμενου φόρου που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, εάν ο φορολογούμενος ασκήσει νόμιμη και εμπρόθεσμη προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά της ατομικής διοικητικής πράξης επιβολής του τέλους.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το Κράτος δεν κοροϊδεύει κανέναν, ισχυριζόμενο ότι δήθεν πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος, και ότι η προσφυγή τους θα έχει ως κατάληξη την καταδίκη του Κράτους. Δεδομένης όμως της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και των Κυβερνητικών χατιριών, δεν θα εκπλαγούμε αν, σε μια ακόμη υπόθεση αποδειχθεί οτι η Δικαιοσύνη του τόπου μας προτιμά εκτός από τυφλή, να είναι και κουφή, και ακρωτηριασμένη, και γενικώς πολύ-ανάπηρη.
Εξάλλου δεν είναι δυνατό να ζητάμε στη Χώρα μας από ένα δικαστή, να επιβάλλει στο Κράτος, τον επαγγελματισμό, τη σοβαρότητα, και την αξιοπιστία που δεν κατάφεραν Λαός, Ε.Ε. , και Δ.Ν.Τ. ούτε ακόμα και αυτό το φάντασμα της χρεοκοπίας, να επιβάλλουν. Ας μην υπερβάλλουμε λοιπόν, μπορεί κι ο Δικαστής, να είναι και αυτός ένας ακόμη Δημόσιος Υπάλληλος, ακόμη κι αν είναι διαφορετικές οι δικές μας προσδοκίες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου