Αβεβαιότητα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων, αστοχίες στην οικονομική πολιτική, κοινωνική αναταραχή
Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, που παραπέμπει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχει περιέλθει η χώρα μετά το προχθεσινό πολύωρο Eurogroup: η εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και οι όροι υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μετά τις αστοχίες στην οικονομική πολιτική, έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ψηφίσει έως το τέλος του μήνα κρίσιμα και πολιτικά «εύφλεκτα» νομοσχέδια, όπως το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία, με τον προϋπολογισμό του 2012 να έπεται, εν μέσω μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων. Ηδη και χθες, υπήρξαν καταλήψεις υπουργικών γραφείων, ενώ συνεχίζονται οι προτροπές από κόμματα και φορείς προς τους πολίτες να μην καταβάλουν την έκτακτη εισφορά και το τέλος στα ακίνητα, με τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έκκληση, ώστε να είναι όλοι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα και στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης υποστήριξε πως κάποια από τα μέτρα που προωθεί η τρόικα οδηγούν «σε μια μη αποδεκτή κατάσταση», ενώ η κ. Λούκα Κατσέλη προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει ρυθμίσεις που καταργούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Ως τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς επιτυγχάνεται αυτό. Η δήλωση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανησυχία σε αγορές, αλλά και στους πολίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να μην καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει την τρόικα ότι τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους φτάνουν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει:
l. Είτε να γίνει χρήση των κεφαλαίων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν «αιτία πολέμου» για την τρόικα, που θεωρεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν πρέπει να «πειραχτούν» για κανένα λόγο.
2. Είτε να γίνει μια καλύτερη διαχείριση των πληρωμών. Δηλαδή, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να γίνει μεταφορά διαφόρων πληρωμών όπως επιχορηγήσεις προς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και έναν μερικό ετεροχρονισμό στην καταβολή κυρίως επιδομάτων ή ακόμα και μισθών ή συντάξεων.
Ενα αλλά «σίγουρο» είναι τα 849 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις (ανανέωση συμβάσεων με τον ΟΠΑΠ και υπογραφή νέων), που αναμένονται έως τα τέλη του μηνός στην καλύτερη περίπτωση. Παρά το ότι βάσει νόμου θα πρέπει να κατευθυνθούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενδέχεται να γίνει μία λογιστική - ταμειακή διαχείρισή τους. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος ήταν χθες κατηγορηματικά αρνητικός αναφορικά με τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ υποστήριξε πως το Δημόσιο θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του σε λήξεις ομολόγων και απέναντι στους πολίτες που εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι, για να υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός, θα πρέπει όλοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου