Η ώρα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, την οποία εγκαλεί για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να αντιταχθεί στην προσχώρηση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, φαίνεται ότι πλησιάζει. Με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων, καθώς η απόφαση αρχικά επρόκειτο να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο, αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», αναφέρει σε δημοσίευμά της ως ημερομηνία τη 16η Νοεμβρίου, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά μια γενική πληροφόρηση ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Η ανακοίνωση της απόφασης, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, θα δρομολογήσει εξελίξεις και σίγουρα θα προκαλέσει εκ νέου κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο έχει «βαλτώσει» εδώ και πολύ καιρό. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό η «απροθυμία» της κυβέρνησης των Σκοπίων να εμφανιστεί διαλλακτική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που θα επέτρεπε στον ειδικό μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, να προχωρήσει τη διαδικασία και να φέρει μια νέα πρόταση, σχετίζεται με την εκκρεμότητα της δικαστικής απόφασης. Δηλαδή, τα Σκόπια αναμένουν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, ελπίζοντας σε μια απόφαση που θα τους δικαιώνει και θα τους δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, ενώ θα αποσυμφορήσει την πίεση που εισπράττουν για πιο διαλλακτική στάση.
Η «Ντνέβνικ» αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ήδη επεξεργαστεί τις κινήσεις της μετά την ανακοίνωση της απόφασης: εάν αυτή είναι ισορροπημένη και κρατά αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, τότε θα αξιοποιηθούν τα σημεία εκείνα που ευνοούν την ΠΓΔΜ σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης. Εάν η απόφαση είναι θετική για τα Σκόπια, εάν, δηλαδή, το Δικαστήριο αποδεχθεί παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θα θέσει το ζήτημα στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ θα ζητήσει να επαναξιολογηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές, με βάση την αξιολόγηση παρελθόντων αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου, εκτιμούν ότι η ετυμηγορία θα είναι ισορροπημένη, με το Δικαστήριο να αποδέχεται μέρος των επιχειρημάτων καθεμιάς από τις δύο πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου