Πριν καλά καλά επισημοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εντέλει σε δημοψήφισμα που θα αφορά την οικονομική και δημοσιονομική κρίση της χώρας, το νόημα, αλλά και η στόχευση της συγκεκριμένης διαδικασίας άρχισε να αμφισβητείται εντονότατα από τους ίδιους τους υπουργούς! «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε με υπεκφυγές και προσχήματα όσα είναι αυτονόητο ότι οφείλουμε να πράξουμε» σχολίασε ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την επιλογή του δημοψηφίσματος. «Οι ευθύνες μας είναι συγκεκριμένες, εμείς πρώτοι πρεσβεύουμε ότι η αντιπολίτευση στερείται σοβαρής αντιπρότασης και επομένως διερωτώμαι τι νόημα θα είχε να θέσουμε στους πολίτες αόριστα διλήμματα. Οπως, επίσης, δεν θέλω να σκέφτομαι τα πολιτικά αδιέξοδα που θα προκαλούνταν από την τυχόν αρνητική απάντηση των πολιτών στη σωτηρία της χώρας που δεν χωρεί βέβαια σε κανένα ερώτημα. Αλλωστε, ολοι ξέρουμε ότι φορολογικά ζητήματα δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψηφίσματα βάσει και του Συντάγματος».
Ανάλογη ήταν η έκπληξη που εξέφρασε και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου από την επιλογή του κ. Χ. Καστανίδη να περιγράψει σε αδρές γραμμές μέχρι και τα ερωτήματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα. «Είναι ένα θέμα που επί της ουσίας δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε υπουργικό συμβούλιο, καθώς η μόνη μέχρι τώρα ενημέρωση που είχαμε αφορούσε το τεχνικό μέρος, δηλαδή τη νομική δυνατότητα να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην οποία ουδείς διεφώνησε. Από εκεί και πέρα όμως αδυνατώ να αντιληφθώ πώς το φαντάζονται όσοι το προωθούν. Δηλαδή, τι θα θέσουμε ως ερώτημα; Αν οι πολίτες συμφωνούν με το πολυνομοσχέδιο του κ. Βενιζέλου ή τον προυπολογισμό του 2012;» αναρωτήθηκε με σκωπτικό τρόπο η υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας έτσι και εκείνη τη διαφωνία της με την επιλογή και εκτιμώντας επιπλέον ότι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν επιχειρεί να επιλύσει.
Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωναν και αρκετά ακόμη κυβερνητικά στελέχη που έθεταν επιπλέον και τη διάσταση της ηττοπάθειας που εκπέμπει η συγκεκριμένη διαδικασία. Με την έννοια πως θα καταλογισθεί ευλόγως στην κυβέρνηση ότι θέτει κάποια αυτονόητα ερωτήματα στους πολίτες για να ανανεώσει δήθεν τη νομιμοποίησή της καθώς φοβάται να το πράξει μέσω εκλογών.
Ολα τούτα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν σήμερα την κυβερνητική επιτροπή, πόσω μάλλον όταν ανησυχία για την επιλογή του δημοψηφίσματος εξέφραζε χθες και ο τραπεζικός κλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου