Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ποια είναι τα σχέδια του Λ. Παπαδήμου, ποιες οι προτεραιότητες, πώς θα τις πετύχει - Του Μπαμπη Παπαδημητριου

Μπορεί κάποιοι να ξαφνιάστηκαν όταν ο νέος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην αίθουσα της Βουλής, κράτησε μαζί με τους λιγοστούς βουλευτές την καθιερωμένη σιωπή και είπε δύο λόγια για να αποδείξει ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου δεν είναι ένα θέμα απλού πολιτικού χειρισμού, αλλά διάρκειας και επιμονής. Οσοι έτυχε να έχουν μιλήσει αρκετές φορές με τον άνθρωπο Λουκά Παπαδήμο, γνωρίζουν ότι προτιμά τις ιδέες από τις ιδεολογίες. Γνωρίζουν επίσης ότι δεν βιάζεται. Κυρίως όταν έχει σχεδιάσει την ορθή, όσο κι αν αρχικώς μοιάζει περίπλοκη, λύση στα ατελείωτα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει στη μακρά θητεία του στα δημόσια πράγματα.

Σε όσους τον ρώτησαν για τα σχέδιά του, απάντησε: «Κάνε, σε παρακαλώ, τον κόπο να διαβάσεις τις προγραμματικές δηλώσεις». Αν κανείς επιμείνει να μάθει το σχέδιο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί το κομματικό λεξιλόγιο και η, μέχρι προχθές, διαρκής σύγκρουση στα λόγια, ζητεί να θυμούνται ότι το σύνθημα αυτού του σχήματος βρίσκεται στη λέξη Συνεργασία. «Οσο καλύτερα περιορισθεί η έμφυτη και αυθόρμητη ανάγκη των κυβερνητικών στελεχών να απαντούν στην πρώτη ευκαιρία, τόσο ταχύτερα η κυβέρνηση θα βρει τον ρυθμό της», εξήγησε.

Η αρχική προτεραιότητα είναι να ξαναβρεί η κυβέρνηση την αξιοπιστία της. Οχι μόνον έξω, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις αγορές, στις διεθνείς συναντήσεις. Αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Μεγαλύτερο και από το κρατικό είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Η δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, ο δυναμισμός που θα δώσει στην Ισπανία η εκλογική διαδικασία, η σοβαρότητα με την οποία τα μεγάλα κράτη, προσεγγίζουν πλέον την ευρεία κρίση της Ευρωζώνης, αποτελούν στοιχεία αισιοδοξίας.

Το πρόβλημα με την κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι ότι κάθε φορά που λαμβάνονται μέτρα που «κατά κανόνα είναι τα σωστά μέτρα στη σωστή κατεύθυνση», οι αγορές έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα, η Ευρώπη να εμφανίζεται ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα. Ο Λουκάς Παπαδήμος, με την εμπειρία του δημόσιου λειτουργού, που έζησε τα πάντα από κοντά, σε μια περίοδο 25 περίπου ετών, έμαθε ότι το συστατικό στοιχείο για να επιτύχει κανείς κάτι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι η συστηματική προετοιμασία και συζήτηση σε όλα τα επίπεδα.

Από την πρώτη μελέτη που ετοιμάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για την αρχιτεκτονική του ευρώ, υπό τον Padoa-Schioppa, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, υπό τον Δημήτρη Χαλικιά, στη συνθήκη του Μάαστριχτ, τη διαπραγμάτευση της Λισσαβώνας και τέλος την αναβάθμιση του ευρώ στο διεθνές στερέωμα, στα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας του ευρώ, είχε τον καιρό να επιβεβαιώσει πως τίποτε καλό δεν μπορεί να επιτύχει μια χώρα, αν δεν ενώσει όσες δυνάμεις διαθέτει. «Αυτό κάνουν τα μεγάλα κράτη, το ίδιο στο πολλαπλάσιο πρέπει να κάνουμε εμείς», εξηγούσε μερικές εβδομάδες πριν του προταθούν τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Η ανάληψη της περίφημης έκτης δόσης, που περιεπλάκη μετά τις Κάννες και τις συζητήσεις στο Εurogroup, θα επιτευχθεί με μια πνοή. Το σημαντικό είναι να γίνει σωστά και με πνεύμα σύνθεσης ιδεών και προτάσεων η σύνταξη του νέου πολυετούς προγράμματος, όπως έχει περιγραφεί στην απόφαση κορυφής του Οκτωβρίου. Σε αυτό εδράζεται η συνεργασία που απαιτεί η καλή λειτουργία της κυβέρνησης. Ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα επιτρέψουν τη σύγκλιση όπου απαιτηθεί.

Η συμφωνία επί του προγράμματος θα εξασφαλίσει την ομόπνοη ψήφισή του και, αμέσως μετά, δηλαδή μέχρι τις γιορτές ή, το αργότερο αμέσως μετά, την έγκριση από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης. Επομένως, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουν συζητηθεί στο κοινοβούλιο όλα τα βασικά κείμενα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιστροφής της Ελλάδας στην ασφάλεια του ευρωπαϊκού πλαισίου και στην οικονομική σταθερότητα. Ενα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θα άρει και τις αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν στις μεγάλες πρωτεύουσες για τις προθέσεις και τις αμφισβητήσεις που συχνά άφηναν πίσω τους οι δηλώσεις υψηλών πολιτικών παραγόντων της σημερινής συμπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει για το δικό της καλό ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα και όχι επειδή το απαιτούν οι Ευρωπαίοι...

Το «κούρεμα» και οι εκλογές


Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εξήγησε στη Βουλή ότι ανάλογη δέσμευση με αυτή που καλούνται να αναλάβουν κυβέρνηση και κόμματα στη χώρα μας αναλαμβάνουν και τα κράτη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και ενώπιον των πολιτών τους.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της κυβέρνησης έχει συμφωνηθεί με τρόπο κατάλληλο, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που θα έχει η χώρα όταν θα είναι όλα έτοιμα. Ο πρωθυπουργός είχε διατυπώσει ερωτήματα για τον τρόπο και την προετοιμασία που απαιτούσε η οργάνωση της ανταλλαγής των ομολόγων, το περίφημο «κούρεμα». Οπως εξηγεί, όποιος γνωρίζει με πληρότητα τη λειτουργία των αγορών και έμαθε να σέβεται τη μνήμη που έχουν οι θεσμικοί «παίκτες», σημασία στο PSI+ δεν έχει τόσο το ποσοστό απομείωσης αλλά η συμμετοχή χωρίς εκβιασμούς και καταστροφικές ζημίες.

Η «δίψα» των πολιτικών να εμφανίσουν την περικοπή του χρέους ως «πολιτική νίκη», μπορεί να δημιουργήσει ανεπανάληπτη μελλοντική ζημία στην πιστοληπτική αξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν ότι στο θέμα αυτό «δεν επιτρέπονται βιασύνες», ενώ η λεγόμενη «πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να καλλιεργήσει την καχυποψία για γκρίζες ζώνες ή ότι υπάρχουν περιθώρια πιέσεων».

Η ομάδα εργασίας στα θέματα αυτά θα είναι ενιαία και το έργο της θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να ασκηθούν πρόωρες πολιτικές πιέσεις. Ολα δείχνουν πως, τελικά, οι εκλογές θα γίνουν όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο βήμα του κυβερνητικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review