Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

«Στα ελληνικά, ο συμβιβασμός είναι βρισιά» - Της Ξενιας Kουναλακη

Στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Kings George, με θέα τη Βουλή, επικρατεί αναβρασμός. Είναι λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι και οι Γερμανοί βουλευτές που επισκέπτονται από προχθές την Αθήνα κρατούν τα μπλάκμπερι στο χέρι και διαβάζουν με αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις στο twitter και τα ειδησεογραφικά sites. Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα πέρασε άλλωστε τη χθεσινή ημέρα η μισή υφήλιος. Στελέχη ξένων πρεσβειών τηλεφωνούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις δραματικές εξελίξεις, τηλεοπτικά συνεργεία από χώρες της Ε.Ε. μέχρι τη Βραζιλία ζητούσαν μια εκτίμηση, μίνι συνέντευξη, κάτι καθησυχαστικό. Εις μάτην.

«Τους τελευταίους μήνες μιλήσαμε στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα όσο δεν έχουμε μιλήσει τα προηγούμενα σαράντα χρόνια», λέει ο Μίχαελ Στούμπγκεν, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής της αποστολής Γερμανών βουλευτών. «Ο Σημίτης θα γίνει πρωθυπουργός», ανακοινώνει η Πράσινη βουλευτής Βιόλα φον Κράμον με έκδηλο ενθουσιασμό. Oι Ελληνες δημοσιογράφοι της εξηγούν ότι είναι απλώς μια πρόταση του ηγέτη του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη και πως δεν είναι αξιόπιστη η πληροφόρησή της. Ο Χριστιανοδημοκράτης συνάδελφός της έχει ήδη μετρήσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν πιστοί στον πρωθυπουργό: «Είναι ήδη κάτω από 149», λέει.

Η ομάδα των Γερμανών βουλευτών συμφωνεί ότι η μοναδική λύση από το πολιτικό αδιέξοδο είναι μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποτελούμενη από τεχνοκράτες και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Αμφισβητούν όμως την προθυμία των δύο μεγάλων κομμάτων να συνεννοηθούν. «Μας ανησυχεί η παντελής έλλειψη διακομματικής συναίνεσης, σαν αυτή που διαπιστώθηκε στην Πορτογαλία και την Ισπανία», επισημαίνει ο Στούμπγκεν από το CDU. «Στα ελληνικά ο συμβιβασμός είναι βρισιά», λέει απογοητευμένη η φον Κράμον.

Τα βέλη των Γερμανών βουλευτών στρέφονται κυρίως κατά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Εχουν και προσωπικά παράπονα: «Δυστυχώς ματαίωσε τη συνάντηση μαζί μας», ενώ οι υπουργοί Εργασίας και Ενέργειας βρήκαν τον χρόνο να τους συναντήσουν. Καταλογίζουν στον πρόεδρο της Ν.Δ. καιροσκοπική πολιτική και ανευθυνότητα, ακόμη και ο ομοϊδεάτης του από το CDU σπεύδει να προειδοποιήσει τη Ν.Δ. ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και πως σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει θα πρέπει να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα με το ΠΑΣΟΚ. «Ψάχνουμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή, θα μας διευκόλυνε πολύ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», παραδέχεται ο Στούμπγκεν.

Η βουλευτής Βερόνικα Μπέλμαν, από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, αμφιβάλλει πάντως κατά πόσον το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα επιδείξει πιο ώριμη στάση όταν χρειαστεί να παράσχει την υποστήριξή του σε μια αντίπαλη ιδεολογικά κυβέρνηση. Οι Γερμανοί βουλευτές ζητούν διάλογο των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά και εκείνοι διαπληκτίζονται έντονα μεταξύ τους. Ο βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Βέρνερ Σίντερ, πιστεύει ότι η Γερμανία με την πολιτική της καθήλωσης των μισθών, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της και την έκρηξη των εξαγωγών της, είναι συνυπεύθυνη για τις σημερινές ανισότητες στην Ευρωζώνη. «Δεν πρόκειται να απολογηθώ, επειδή η χώρα μου παρουσιάζει εξαγωγικό πλεόνασμα», διαμαρτύρεται έντονα ο Στούμπγκεν.

Στη γερμανική Βουλή συμφωνήσαμε να συζητήσουμε την προοπτική θέσπισης φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, λέει η φον Κράμεν. Οχι, τη διαψεύδει ο Αντρέι Χούνκο από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) υπήρξε απλώς μια γενικόλογη αναφορά και το ζήτημα εκκρεμεί.

Αβεβαιότητα

Οι αριστεροί εκπρόσωποι του Μπούντεσταγκ, ο Σίντερ και ο Χούνκο, συμφωνούν πως η λιτότητα δεν είναι ο σωστός δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρέους. «Η Ελλάδα αποταμιεύει μέχρι θανάτου», αναγνωρίζει ο Σίντερ. Ωστόσο, η χθεσινή πολιτική αβεβαιότητα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους Γερμανούς βουλευτές: «Φεύγω αύριο και όταν επιστρέψω τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα θα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα», λέει η Πράσινη βουλευτής, κουνώντας απογοητευμένη το κεφάλι. Την επόμενη μέρα θα βρεθεί για μια ακόμη φορά μπροστά από το εκλογικό της ακροατήριο, απολογούμενη ενώπιον οργισμένων ψηφοφόρων της, γιατί η Γερμανία πρέπει να «ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη για να συντηρήσει 50άρηδες Ελληνες συνταξιούχους». «Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να συζητάς με τους ανθρώπους και να τους εξηγείς την πραγματικότητα», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review