Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Το σημείο καμπής του ανταγωνισμού και το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό ψέμα!

"  Τον ανταγωνισμό προάγει το επιχειρηματικό κεφάλαιο με σκοπό τη συνεχή αύξηση του επιχειρηματικού κέρδους "

Η παραπάνω διατύπωση, αποτελεί ουσιαστικά τον μόνο λόγο για τον οποίο συντηρείται το Κ.Κ.Ε. τη στιγμή που τα αντίστοιχά του Ευρωπαϊκά διαλύθηκαν αυτοβούλως! Μπορεί το Κ.Κ.Ε. να μην ψηφίζεται απο την πλειοψηφία των πολιτών όμως, τα έχει καταφέρει πολύ καλά να περάσει στα μυαλά του 95% των Ελλήνων την πιο πάνω μπαρούφα!

Βλέπετε η αλήθεια δεν είναι αυτή, είναι η μισή φυσικά! Ο Ανταγωνισμός ευνοεί το κεφάλαιο πράγματι αλλά μόνο μέχρι του σημείου που αποκλείει την είσοδο στην αγορά των μη κεφαλαιούχων! Απο εκεί και πέρα όσο ο ανταγωνισμός αυξάνεται, τόσο περισσότερο κάνουν φτερά τα κέρδη του Βιομηχανικού κεφαλαίου. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: 
Ο Α που είναι Ηλεκτρονικός, έχει την κατάλληλη εξειδίκευση, για να μπορεί να φτιάξει μόνος του με την χρήση βιομηχανικών πρώτων υλών ένα ψυγείο! Αλλά επειδή είναι ένας άνθρωπος για όλα, χρειάζεται ένα Μήνα εργασίας! Αποτέλεσμα είναι το ψυγείο αν το φτιάξει μόνος του να έχει κόστος τα υλικά του (π.χ. 300 € ) + την μηνηαία αμοιβή του (π.χ. 1000€) + φορολογία

Αν λοιπόν το ψυγείο κοστίζει 5000€ τότε ο Α δεν είναι ανόητος να εργαστεί ως υπάλληλος του κεφαλαίου, θα επιχειρήσει φυσικά μόνος του!

Ο Β λοιπόν κεφαλαιούχος πουλώντας το ψυγείο 1000€ ουσιαστικά εκτοπίζει απο την αγορά οποιοδήποτε μεμονωνομένο ηλεκτρονικό όπως ο Α . Κι επειδή η Τράπεζα τον Α δεν τον δανειοδοτεί , (προτιμά όμως να του δώσει διακοποδάνειο υψηλού τοκισμού!) και το Κράτος (τυχαία άραγε?) διαθέτει τα αναπτυξιακά του κονδύλια για να επιδοτεί απατεώνες, η απλώς καλύπτει με αυτά τα ελλείμματα που δημιουργεί το πελατειακό πολιτικό μας σύστημα, κι ετσι ουσιαστικά ο Α, εξαιτίας του ανταγωνισμού, σε συνδιασμό με το επιτηδευμένα και καθόλου τυχαία διεφθαρμένο Κράτος, συν τις αρρωστημένα λητρικές Τράπεζες, μένει με μόνη του επιλογή να εργαστεί ως υπάλληλος του Β. Η μπορεί φυσικά και να γίνει απλώς επισκευαστής ψυγείων! Το να πουλάει ας το ξεχάσει καλύτερα.... 

Αυτό είναι και το επίπεδο στο οποίο επιθυμεί κάθε κεφαλαιούχος να υπάρχει ο ανταγωνισμός, ίσα ίσα για να μην τον ανταγωνίζεται ο κάθε πικραμένος που είπε και ο επρόσωπος των ταξιτζήδων κάποτε τρομάρα να του 'ρθει! Απο αυτό το σημείο και μετά κάθε αύξηση του ανταγωνισμού, είναι επιζήμια για το κεφάλαιο, και ευεργετική για το Λαό! Ναι αλλά γιατί θα ρωτήσει ο εθισμένος στις κομμουνιστικές θεωρείες πολίτης!

Αν λοιπόν υποθέσουμε οτι τη Χώρα μας διοικεί ενα πραγματικά φιλελεύθερο Κράτος, το οποίο βλέπει το μονοπωλιακό κατεστημένο του Β, και αντί να τρέχουν οι πολιτικοί να πουλάνε προστασία στον κεφαλαιούχο Β οπως συμβαίνει σήμερα, αποφασίζει να επιδοτήσει το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης , ανάλογης με αυτή του Β, η απλώς προσπαθεί με άλλες νομικές διευκολύνσεις να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε ο Β θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ξεχάσει το χιλιάρικο, μιας και ο καινούριος επενδυτής, προκειμένου να βρεί τη δική του θέση στην αγορά, θα πουλάει το ίδιο ψυγείο με 900€ ! Αν λοιπόν υπάρχει και μια επιτροπή ανταγωνισμού που να λειτουργεί πραγματικά, τότε ο πόλεμος των τιμών  που θα ακολουθήσει θα ισορροπήσει σε μια τιμή κάπου στα 830 - 800€ ! Αν μάλιστα θεωρηθεί οτι υπάρχουν κι άλλα περιθώρια μείωσης της τιμής, και βρεθεί και τρίτος επενδυτής ακόμη καλύτερα. Ο μόνος τρόπος πλέον για τον Β να κερδίζει όσα κέρδιζε παλιότερα θα είναι το να επεκταθεί και σε νέες αγορές! Στη δική του αγορά , αυτή που ξεκίνησε μόνος θα πρέπει να χαιρετήσει τα υπερκέρδη του για πάντα.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για την τοπική κοινωνία, που βλέπει σιγά σιγά , τα υπερκέρδη του Β, να εξανεμίζονται καθώς και οι τιμές πέφτουν, αλλά και οι θέσεις εργασίας που συντηρεί ο κλάδος να αυξάνονται! Η κοινωνία δηλαδή ευημερεί καθώς ο Β βλέπει τα καθαρά του κέρδη να πέφτουν!

 Θα μου πείτε, δεν είναι απλουστευτικό αυτό το παράδειγμα? Και βέβαια είναι, όμως σε γενικές γραμμές έτσι έχουν τα πράγματα , και το αληθινό διάγραμμα που περιγράφει τη σχέση του ανταγωνισμού με το επιχειρηματικό κέρδος έχει πάντα ένα σημείο καμπής, το σημείο που αρχίζει ο ανταγωνισμός να στερεί τα υπερκέρδη απο τον επιχειρηματία, και με αυτό τον τρόπο να ωφελεί την κοινωνία. Επιπλέον φυσικά σπρώχνει τις επιχειρήσεις στην εξωστρέφεια, αφού μόνο με εξαγωγές μπορούν να ελπίζουν πως θα αντέξουν, στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό! 

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που για πολλά χρόνια η Bosch πούλαγε ευκολότερα ψυγείο στον Έλληνα , και σε υψηλότερη τιμή απο αυτή που το πούλαγε στο Γερμανό! Ούτε τυχαίο είναι επίσης που η Lidl στον Ελληνα πουλάει τα ίδια προϊόντα που πουλάει και στον Γερμανό αλλά με 40% κατα μέσον όρο καπέλο! Ο λόγος είναι φυσικά ο Ανταγωνισμός που στην Ελλάδα δεν λειτουργεί πουθενά, όχι μόνο γιατί έτσι επέβαλλε η ψευτοσυνδικαλιστική καφρίλα, αλλά και γιατί το ντόπιο κεφάλαιο φρόντισε , συκωφαντώντας τον φιλελευθερισμό με όργανο την αριστερά να πείσει την πλειοψηφία οτι όσο κι αν αυξάνεται ο ανταγωνισμός, τόσο αυξάνεται το συμφέρον του κεφαλαίου. 

Αυτό άλλωστε είναι το σημείο στο οποίο το Κ.Κ.Ε. εξυπηρετεί το ντόπιο κεφάλαιο, ο ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει μέχρι του σημείου που την Αγορά θα κατέχει αποκλειστικά το κεφάλαιο, απο κει και μετά....... παντιέρα rosa ηλίθιο πόπολο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review