Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας είναι αναπόφευκτη»- Συνέντευξη στην Ξενια Kουναλακη , Η Καθημερινή


Με τρενάκι του τρόμου έμοιαζαν αυτήν εβδομάδα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Τη μια μέρα ήταν βέβαιη, την επομένη έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί ως ασύμφορη και δυνάμει επικίνδυνη για τη συνοχή της Ευρωζώνης. Μέσα σε αυτό το συγκεχυμένο τοπίο αναλύσεων έχει ενδιαφέρον να ακουστεί η φωνή ενός έγκυρου Γερμανού αρθρογράφου, του Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης και διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στους Financial Times. Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της γερμανικής έκδοσης των FT.

«Οχι» απαντά κατηγορηματικά στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση έχει ελπίδες επιτυχίας. Οσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μίνχαου εκτιμά πως «η σημερινή στρατηγική καταδικάζει την Ελλάδα σε μια ημι-μόνιμη ύφεση. Μια χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Πρέπει όμως το κούρεμα να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δρομολογήσει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από 160% του ΑΕΠ σε 80% ή και λιγότερο. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να την εγκαταλείψει».

Υπάρχει πράγματι σχέδιο Β στο συρτάρι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; «Αναμφίβολα, υπάρχουν ποικίλα σχέδια. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί συντεταγμένα μια χρεοκοπία κράτους. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κραδασμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα: είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη ευκολότερη εντός ή εκτός Ευρωζώνης; Αν παραμείνει στην Ευρωζώνη εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τις τράπεζες και περαιτέρω πιστώσεις. Θα είναι όμως ταυτόχρονα δύσκολη η δημιουργία ανάπτυξης σε αυτήν τη δύσκολη μεταβατική περίοδο».

«Η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη για τη θέσπιση ευρωομολόγου ούτε για την περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση, που συνιστά προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη. Αν ήταν, το ευρωομόλογο θα αποτελούσε την απλούστερη λύση για την κρίση χρέους και θα περιελάμβανε: την εκπόνηση ενός 10ετούς σχεδίου για την εισαγωγή του και την ταυτόχρονη παραμονή της Ελλάδας καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (EFSF–ESM)», λέει ο κ. Μίνχαου, ο οποίος στην καθιερωμένη στήλη του στους FT την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι το ευρωομόλογο θα σκοντάψει στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κληθείς να σχολιάσει σειρά δημοσιευμάτων που θέλουν τη Γερμανία να εξετάζει τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα με ένα νέο ενιαίο, σκληρό νόμισμα, στα πρότυπα του γερμανικού μάρκου, που διατυπώθηκε μέσω των FT από τον Χανς Ολαφ Χένκελ, έναν από εκείνους που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, απάντησε: «Είναι μια παντελώς ανεδαφική ιδέα. Θα συνιστούσε το τέλος της Ε.Ε.».

Βρισκόμαστε τελικά μπροστά σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση; «Οχι», λέει ο Γερμανός αναλυτής: «Εχουμε πρόβλημα υπερχρέωσης, που καθιστά αναγκαία μια δυσάρεστη περίοδο προσαρμογής. Το πρόβλημα δεν είναι τα χρέη αλλά η οικονομική πολιτική, η οποία εν μέσω ύφεσης επιμένει στη μείωση του χρέους, επιδεινώνοντας το πρόβλημα». «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν αναμφισβήτητα λάθος, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε εκ των υστέρων», λέει. «Επελέγησαν αριθμητικά κριτήρια και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να υλοποιήσουν αυτά τα κριτήρια. Αυτό όμως που σόκαρε τους Ευρωπαίους ήταν η συστηματική αλλοίωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Κανείς δεν υπολόγιζε την έκταση», επισημαίνει.

Σκληρά λόγια επιφυλάσσει και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Τι θα συμβούλευε την Αγκελα Μέρκελ; «Να αποκτήσει ηγετικό προφίλ, αλλά δεν μπορεί», αποκρίνεται στην ερώτηση πώς θα μπορούσε η καγκελάριος να συνδυάσει την άσκηση μεγαλόπνοης ευρωπαϊκής πολιτικής με το βραχυπρόθεσμο εσωτερικό πολιτικό κόστος. Συμφωνεί με το όραμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ περί Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, αλλά προσθέτει δηκτικά: «Μόνο που ο Σρέντερ ελάχιστα συνέβαλε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο βρισκόταν στον θώκο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review