Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ύψους 80-100 δισ. ευρώ το νέο τριετές πακέτο, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών

Οι συζητήσεις για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα συνεχίζονται και μάλιστα σιγά-σιγά αυτό συγκεκριμενοποιείται, όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, παρά τις αντιρρήσεις, τους φόβους και τους ενδοιασμούς που εκφράζουν κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά και τράπεζες, που βλέπουν με σκεπτικισμό την συμμετοχή τους σε μια ανταλλαγή χρέους.

Ωστόσο, στο κλίμα αυτό μπορεί να καθυστερήσει η τελική έγκρισή του πακέτου και να αναβληθεί για το φθινόπωρο.

Πάντως, τα σχέδια για έναν δεύτερο κατά σειράν εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας «μορφοποιούνται» σιγά-σιγά σε μία πρόταση για ένα τριετές 'πακέτο' δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, «που θα είναι έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες», όπως ανέφεραν στις Βρυξέλλες μη κατονομαζόμενες πηγές χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εάν εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις πηγές: πωλήσεις ελληνικής δημόσιας περιουσίας, μετακύλιση ελληνικού χρέους από ιδιώτες ομολογιούχους, και φρέσκα κεφάλαια από το μηχανισμό επίλυσης κρίσεων της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η αναλογία μεταξύ των τριών αυτών πηγών θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, καθώς και από το πόσα χρήματα θα μπορέσουν να αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι 25-30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου και άλλα 30 δισ. από τη μετακύλιση χρέους, μέσω ανταλλαγής παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα.

Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 30-40 δισ. ευρώ, θα δοθούν υπό μορφή δανείων από το ΔΝΤ (κατά το ένα τρίτο) και τον Χρηματοπιστωτικό Μηχανισμό Σταθερότητας της ΕΕ (κατά τα δύο τρίτα).

«Το εκτιμώμενο μέγεθος του δανεισμού είναι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με καίρια παράμετρο τον βαθμό της εθελοντικής συμμετοχής εκ μέρους των ιδιωτών κατόχων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που θα κληθούν να συνεισφέρουν το ένα τρίτο ή και περισσότερο, αυτού του δανεισμού» ανέφερε μιλώντας στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τον δανεισμό της Ελλάδας.

Ανοιχτά παραμένουν, ωστόσο, ζητήματα-κλειδιά και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πριν τα κρίσιμα ραντεβού στα τέλη του μήνα, στα οποία οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν να παρουσιάσουν το οριστικό σχέδιο στους πολιτικούς.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης ελπίζουν ότι το δεύτερο αυτό πακέτο, το οποίο θα αντικαταστήσει την τρέχουσα δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ, θα δώσει στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο χρόνο για να εξυγιάνει την οικονομία της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει να μειώνει το υπέρογκο χρέος της.

Ειδικότερα, το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα για έως τρία χρόνια ή για όσο καιρό χρειαστεί για να επιστρέψει στις αγορές, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ή τις αρχές του 2015, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο διάσωσης του 2010, η Ελλάδα προβλεπόταν να αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στις αγορές από του χρόνου.

Μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο πακέτο αργότερα φέτος, η Ελλάδα θα έχει αντλήσει πιθανόν 65 δισ. ευρώ συνολικά από τα δάνεια διάσωσης που της χορηγήθηκαν με το μνημόνιο του Μαΐου του 2010 και θα απομένουν άλλα 45 δισ. ευρώ να εκταμιευθούν.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο ευρωκοινοβούλιο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε ότι το πακέτο θα είναι έτοιμο «τις επόμενες εβδομάδες, πριν τις 20 Ιουνίου», όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο.
Αυτό θα επιτρέψει στους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν τη νέα διάσωση στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης-24ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο, λένε ότι απομένει πολλή δουλειά ακόμα και ότι δεν είναι πεπεισμένοι ότι το πακέτο θα λειτουργήσει.
Υψηλόβαθμο στέλεχος αντέδρασε σκωπτικά στο ερώτημα εάν μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα 25-30 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις διαβεβαιώσεις προς το αντίθετο «φαντασιώσεις».
«Μιλάμε για εκποιήσεις ανάγκης περιουσιακών στοιχείων αμφιβόλου αξίας, σε κατάσταση ύφεσης. Είναι φαντασίωση να νομίζει κανείς ότι μπορούν να αντληθούν 25 ή 30 δισ. ευρώ. Ποιος θα θελήσει να αγοράσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;» είπε.
Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για το χρέος

Η μετακύλιση ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών θεωρείται σημαντικό στοιχείο του πακέτου, γιατί θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης να το δικαιολογήσουν στους φορολογούμενούς τους.
Απομένει, όμως, να διευθετηθούν σημαντικά προβλήματα γύρω από αυτήν.

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι οι ειδικοί συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βρεθεί τρόπος να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας (δηλαδή οι τράπεζες) με έναν τρόπο που θα ικανοποιήσει τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.Εάν οι οίκοι αντιδράσουν αρνητικά στη μετακύλιση, κηρύσσοντας χρεοκοπημένη την Ελλάδα, οι αγορές θα αποσταθεροποιηθούν.
«Εργαζόμαστε για μία φόρμουλα που δεν θα ωθήσει τους οίκους σε αρνητική αξιολόγηση», είπε ο κ. Γιούνκερ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις.
Στελέχη των οίκων αξιολόγησης, ωστόσο, έχουν πει στο Reuters ότι ακόμα και αν η μετακύλιση παρουσιαστεί ως εθελοντική, και πάλι ενδέχεται να τη θεωρήσουν χρεοκοπία εάν οι επενδυτές συμμετάσχουν σε αυτήν από φόβο ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Αυτό θα συνιστούσε πειστήριο εξαναγκασμού, δήλωσαν τα στελέχη.
Σχετικές ανησυχίες εξέφρασε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι, ο οποίος εκτίμησε ότι η μετακύλιση δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί.
«Είναι καλή ιδέα να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στην πρόληψη και την επίλυση κρίσεων δημοσίου χρέους», δήλωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο, προσθέτοντας:
«Από την άλλη πλευρά όμως, η πρακτική εφαρμογή της ιδέας αυτής παρουσιάζει πολλά προβλήματα και αν δεν γίνει με σύνεση, μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως επιζήμια και ακόμα πιο δαπανηρή για τους φορολογούμενους. Τα γεγονότα των περασμένων μηνών δείχνουν να επιβεβαιώνουν την άποψή μου», πρόσθεσε ο Μπίνι-Σμάγκι.
Νομικές επιπλοκές

Σύμφωνα με τις πηγές, η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα προβλέπει μάλλον την ανταλλαγή διετών και τριετών ελληνικών ομολόγων με νέα χρεόγραφα διάρκειας τουλάχιστον επτά ετών.
Για να πειστούν οι ομολογιούχοι να συμμετάσχουν, οι επίσημοι εξετάζουν την παροχή κάποιων εγγυήσεων για το νέο χρέος.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει νομικά προβλήματα στο βαθμό που θα σημαίνει ότι το παλιό χρέος θα είναι μειωμένης εξασφάλισης σε σχέση με το νέο, κάτι που θα συνεπάγεται εξαναγκασμό των ομολογιούχων, σύμφωνα με τις πηγές.
Αλλά ακόμα και αν η πλειοψηφία των ιδιωτών ομολογιούχων -κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες- πειστούν τελικά να ανταλλάξουν το παλιό τους χρέος με νέο, θα χρειαστούν πάνω από δύο εβδομάδες για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review