Τι συμβαίνει με το θέμα που απειλεί ακόμα και την επόμενη μέρα της κυβέρνησης
«Ευχαριστώ για τις ευχές και εύχομαι υγεία και επιτυχία, αλλά δεν αρκεί να γυρίζουμε σελίδα. Πρέπει να γυρίζουμε και τον ΦΠΑ. Διότι αν κλείσουν και οι υγιείς, αμιγώς εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι μόνες που φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα, τότε τη βάψαμε και εμείς και εσείς».
Αυτήν την απάντηση απέστειλε ηλεκτρονικά γνωστό στέλεχος μεγάλης εξαγωγικής εταιρείας, από τα παλαιότερα μέλη του ΣΕΒ, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, επιστρέφοντας το e-mail με το οποίο το κυβερνητικό στέλεχος ευχόταν για το 2012 στον κόσμο της βιομηχανίας: «Καλή Χρονιά. Γυρίζουμε σελίδα».
Η απάντηση αυτή δεν έφτασε ποτέ στον υπουργό. Το σύστημα αποδοχής μηνυμάτων δεν λειτούργησε. Ισως μαζί με το σβήσιμο των αντιμνημονιακών σχολίων από την ιστοσελίδα του κ. Οικονόμου, το καλοκαίρι του 2011, να αδρανοποιήθηκαν και άλλες ζωτικές εντολές της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας. Φυσικά στον ένα μήνα από τις γιορτές όχι μόνο δεν γυρίσαμε σελίδα, αλλά ούτε και τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις επέστρεψε το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιχείρηση, στην οποία το κράτος οφείλει πάνω από 3 εκατομμύρια επιστροφή ΦΠΑ, για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της αναγκάστηκε, λόγω μειωμένης ρευστότητας, να καθυστερήσει τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Την ώρα που στη χώρα φούντωνε η συζήτηση για τα κατώτατα όρια και μετατοπιζόταν το πρόβλημα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στον μισθό των 751 ευρώ, η ευχή της μεγάλης εξαγωγικής επιχείρησης δίνει το μέτρο των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ελληνικές και δη οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Ενώ το υπουργείο Οικονομικών τορπιλίζει τη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, δεν κάνει ελέγχους για τον ΦΠΑ και συνεχίζει να τον παρακρατεί και να μην τον αποδίδει, μετατοπίζεται η κουβέντα στα κατώτατα όρια. Μα δεν είναι αυτό το πρόβλημα για την ελληνική επιχείρηση που θέλει να είναι ανταγωνιστική. Ακόμη και αν μηδενίσουμε το εργατικό κόστος δεν υπάρχει ούτε ένα σταθερό μέρος στην εξίσωση για να μπορέσει ένας επενδυτής να κάνει μια αξιόπιστη οικονομοτεχνική μελέτη για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος μεγάλης εξαγωγικής εταιρείας.
Αποπροσανατολισμός
Η συζήτηση για τα κατώτατα όρια που έχει τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν απηχεί τα μεγάλα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά λειτουργεί και άκρως αποπροσανατολιστικά, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει ή είναι στη διαδικασία διόρθωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να απαιτούνται έξωθεν παρεμβάσεις.
Υπό αυτήν την έννοια ακόμη και οι εργοδοτικοί φορείς αντιλαμβάνονται ότι περαιτέρω μείωση της ζήτησης θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην εσωτερική αγορά και προσανατολίζονται σε μια συμφωνία με τη ΓΣΕΕ η οποία από τη μία πλευρά θα προβλέπει μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες και σε πάγωμα της υφιστάμενης εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα επίπεδα των μισθών του 2011.
Οσο για τις μειώσεις των ονομαστικών μισθών, αυτές θα γίνουν, αλλά επιλεκτικά, και θα επικεντρωθούν σε μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, αλλά και στα Πετρέλαια και τις τράπεζες. Στην επιστολή της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται σαφής αναφορά και για τους καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στις τράπεζες η περικοπή μισθών αναμένεται να γίνει κυρίως σε Εθνική και Εμπορική, αφού προηγηθούν αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας και προχωρήσει η διαδικασία διαλόγου τραπεζιτών - ΟΤΟΕ.
Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την Τετάρτη, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν τα προεδρεία των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στα γραφεία των εμπόρων. Στόχος όλων παραμένει η αποτροπή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα προκαλούσε ανυπέρβλητα προβλήματα και για τη συνοχή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο αναζητεί αντιστάθμισμα με τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας για νέους ανέργους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου