Το ενδεχόμενο μιας «άτακτης χρεοκοπίας» της Ελλάδας απασχολεί πλέον σχεδόν το σύνολο των επενδυτικών οίκων και των αναλυτών παγκοσμίως. Χθες, υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων που επί της ουσίας επισήμαιναν τους κινδύνους από μία αποτυχία στην ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων σε εθελοντική βάση (PSI+).
Πάντως, ο επικεφαλής της Pimco, κ. Μ. ελ Εριάν, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNΒC πως «πιθανότατα θα υπάρξει μια ευχάριστη ανακοίνωση από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το IIF». Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε ότι παραμένουν τρία σημαντικά ερωτήματα. Πρώτον, πόση θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Δεύτερον, αν θα πυροδοτηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) και τρίτον, πώς θα εξελιχθεί το νέο δάνειο που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Ο κ. Simon Derrick, αναλυτής του οίκου Bank of New York Mellon, ανέφερε ότι «υπάρχει τώρα μια λογική προοπτική η Ελλάδα να υποστεί μια άτακτη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, και, σχεδόν πιθανό, μια έξοδο από την Ευρωζώνη», ενώ συμπλήρωσε πως «ακόμη και αν φθάσουμε σε συμφωνία, είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει».
Ο αναλυτής της JP Morgan κ. Junya Tanase υποστήριξε πως μια πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών για το PSI, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας, μοιάζει απίθανη. Ωστόσο, σημείωσε ότι το κύριο ζήτημα είναι εάν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει ή όχι τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Causes - CACs), οι οποίες θα επιβάλουν το «κούρεμα» σε όλους τους πιστωτές από τη στιγμή που συμφωνήσει ένα ποσοστό των ομολογιούχων (πιθανόν 75%).
Από την πλευρά της, η Bank of Tokyo Mitsubishi-UFJ ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμη ένα βαρέλι με μπαρούτι. «Υπάρχει υψηλό ρίσκο, η συμμετοχή τελικά να είναι χαμηλή, εάν επιτευχθεί κάποια συμφωνία η οποία θα ωθεί την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τις μη εθελοντικές ρήτρες συλλογικής δράσης» επισήμανε η Bank of Tokyo Mitsubishi, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία τελικά.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε χθες ότι αν υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε ο αντίκτυπος τόσο στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο και του ελληνικού κράτους θα είναι εξαιρετικά σοβαρός. Από τη μεριά της, η Rabobank θεωρεί ότι τελικά ο συμβιβασμός θα επέλθει, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου