Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Το μεγαλύτερο δώρο προς τους Έλληνες ίσως θα ήταν να τους αφήσουμε να προχωρήσουν μόνοι τους

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph με τίτλο «Το μεγαλύτερο δώρο προς τους Έλληνες ίσως θα ήταν να τους αφήσουμε να προχωρήσουν μόνοι τους», ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Επί χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι θα ήταν τρελό και αδιανόητο μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά αυτή η επιλογή είναι πια σχεδόν αναπόφευκτη και όσο συντομότερα συμβεί τόσο καλύτερα», τονίζει ο κ. Τζόνσον.

Μιλώντας με όρους τραγωδίας, ο δήμαρχος του Λονδίνου σημειώνει ότι είχαμε την «αμαρτία», δηλαδή το δομικό ελάττωμα του ευρώ που έδωσε την ελευθερία σε κράτη να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, την «ύβρη», δηλαδή την πεποίθηση ότι οι καλές εποχές δε θα τελείωναν ποτέ, τη «νέμεση», δηλαδή την οικονομική καταστροφή και είναι πλέον ώρα για την «αναγνώριση», δηλαδή τη συνειδητοποίηση του ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να διαμορφώσει μία νέα οικονομική ταυτότητα με τη νέα δραχμή.

Προσθέτει μάλιστα πως δεν πιστεύει ότι η χώρα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση με το νέο νόμισμα, παραπέμποντας στα παραδείγματα της Βρετανίας όταν εγκατέλειψε τοn Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και της Λατινικής Αμερικής όταν κάποιες εγκατέλειψαν τη σταθερή ισοτιμία προς το δολάριο.

Όπως αναφέρει, το ευρώ έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση επιτρέποντας σε ορισμένες χώρες να συμπεριφερθούν τόσο επιπόλαια όσο οι τράπεζες. Ενώ υποτίθεται ότι η συμμετοχή στις διασώσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών γίνεται για να προστατευθούν οι τράπεζες, όσο υπάρχει ο φόβος της πτώχευσης και η αβεβαιότητα συνεχίζεται, η εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να επιστρέψει, προσθέτει ο κ. Τζόνσον.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου επισημαίνει ότι μiα άλλη οδός θα ήταν μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, κάτι που ονειρεύονται οι οπαδοί της ομοσπονδιακής Ευρώπης μέσα από το χάλι του ενιαίου νομίσματος.

Ο ίδιος απορρίπτει αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι θα σήμαινε συνεχή ροή κεφαλαίων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες, με βρετανικά χρήματα μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούνται χωρίς δημοκρατική εντολή ως λύτρα για την αποτροπή ανατίναξης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review