Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η Συρία διολισθαίνει στον δρόμο της Λιβύης - Η αντιπαράθεση αποκτά χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου - Γαλλικο Πρακτορειο, Reuters

Σε πείσμα της διακήρυξης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ περί αμνηστίας στους πολιτικούς κρατουμένους και της συνεχιζόμενης μεσολαβητικής αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου, το αίμα συνεχίζει να ρέει στα επίκεντρα της εξέγερσης, η οποία βαίνει προς τον ενδέκατο μήνα της και αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά έρποντος εμφυλίου πολέμου. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι -πέντε πολίτες και έξι στρατιωτικοί- έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές συγκρούσεις. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, οι πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στην εξεγερμένη πόλη Χομς, όταν πολιτοφύλακες του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων διαδηλωτών. Ανέφερε επίσης ότι πέντε στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού σκοτώθηκαν, καθώς προσπαθούσαν να αυτομολήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι «ένοπλη τρομοκρατική συμμορία» εκτέλεσε τον ταξίαρχο Μοχάμεντ αλ Αουάντ στα περίχωρα της Δαμασκού.

Την κλιμακούμενη στρατιωτικοποίηση του αρχικά μαζικού και ειρηνικού αντικαθεστωτικού κινήματος υπογραμμίζει και η χθεσινή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κυριότερης πολιτικής οργάνωσης της αντιπολίτευσης και του στρατιωτικού της βραχίονα. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ανακοίνωσαν τη δημιουργία γραφείου συνδέσμου και την καθιέρωση κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής για τον συντονισμό των ενεργειών τους.

Η αίσθηση ότι η Συρία αρχίζει να διολισθαίνει στον δρόμο που βάδισε η Λιβύη ενισχύεται από τις πρώτες νύξεις για διεθνή επέμβαση. Την αρχή έκανε το Σάββατο ο ηγέτης του Κατάρ. Ο σεΐχης Αλ Θάνι δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ενδέχεται να καταστεί αναγκαία η αποστολή αραβικών στρατευμάτων στη Συρία για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Πάντως, εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε χθες ότι δεν έχει τεθεί επισήμως καμία πρόταση περί επέμβασης.

Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει ήδη ζητήσει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού. Αρνητικός απέναντι σ’ αυτό το σενάριο εμφανίστηκε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το καθεστώς Ασαντ δεν χρησιμοποιεί την αεροπορία του για την καταστολή διαδηλώσεων. Ο Ουίλιαμ Χέιγκ τάχθηκε υπέρ της επιβολής αυστηρότερων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο καθεστώς και ευχήθηκε να παραπεμφθεί η Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Αραβικό Σύνδεσμο.


Στο μεταξύ, εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της μερικής αμνηστίας (τρίτης από την έναρξη της εξέγερσης) που ανήγγειλε την Κυριακή ο πρόεδρος Ασαντ. Τέλος, χθες σημειώθηκε η πρώτη σημαντική πολιτική αποστασία από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Ιμάντ Γαλιούν, βουλευτής από τη Χομς, εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στο Κάιρο, προσχωρώντας στην αντιπολίτευση και καταγγέλλοντας την αιματηρή πολιορκία της πόλης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Disqus for Alternative Greek Politic Review