Με μήνυση απειλούν την Ελλάδα τα hedge funds μετά τη γνωστοποίηση του ενδεχόμενου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαναγκάζει τους πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται προκειμένου να γλιτώσουν τις απώλειες είναι να σύρουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των κατόχων ομολόγων.
Μία τέτοια διαμάχη, όπως σημειώνουν οι New York Times, θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα χρωστούμενα.
Δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τα hedge funds για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μία τέτοια ενέργεια δεν θα προκαλέσει τη συμπάθεια.
Νομικοί υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές πιθανότατα μπορούν να στηρίξουν την υπόθεση σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγή όρων των ομολόγων της με απώλειες για τους πρώτους, καθώς αυτό μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση των δικαιωμάτων κτήσεως, τα οποία στην Ευρώπη θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.
Η αναδιάρθρωση των ομολόγων αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την Ελλάδα προκειμένου να της χορηγηθεί το τελευταίο πακέτο διάσωσης από τη διεθνή κοινότητα.
"Αυτή η ώρα είναι κρίσιμη για εμάς. Ο χρόνος για καλοσύνες έχει λήξει. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχτούν τα πάντα", αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας πως θα παρουσιαστεί μια προσφορά προς τους πιστωτές εντός της εβδομάδας.
Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσε να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία και να τη θέσει εκτός Ευρωζώνης.
"Ο ιδιωτικός τομέας έχει διανύσει πολύ δρόμο. Ελπίζουμε ότι τα άλλα μέρη συμφωνούν πως είναι πιο εποικοδομητικό να καταλήξουν σε εθελοντική συμφωνία παρά σε εναλλακτική λύση", σημειώνει ο Hans Humes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greylock Capital που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής από την Ελλάδα έναντι των πιστωτών της, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των New York Times, φαίνεται πως απορρέει από τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χρέος της.
"Δεν μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να αποφασίζει ποιος θα υποστεί απώλειες. Αυτό που η Ευρώπη ξεχνά είναι ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των συμβολαίων", ανέφερε επενδυτής που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου