Σήµερα κρίνεται το πολιτικό µέλλον του νυν περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ο οποίος δικάζεται για παράβαση καθήκοντος µετά την παρέµβασή του υπέρ πρατηριούχου υγρών καυσίµων
Στην ερµηνεία του νόµου περί έκπτωσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης κρίνεται το πολιτικό µέλλον του Παναγιώτη Ψωµιάδη, ο οποίος δικάζεται σήµερα στην αίθουσα του Πενταµελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση µείωσης προστίµου σε πρατηριούχο υγρών καυσίµων. Οι νοµικές απόψεις για τις επιπτώσεις ενδεχόµενης τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης διίστανται, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα µε την ιδιότητα του νοµάρχη.
Η µία πλευρά σηµειώνει ότι ο Π. Ψωµιάδης πρέπει να διατηρήσει το αξίωµά του ακόµη και σε περίπτωση δευτεροβάθµιας καταδίκης και ώσπου αυτή να καταστεί αµετάκλητη από τον Αρειο Πάγο καθώς κατηγορείται για αδίκηµα που τέλεσε ενόσω ήταν νοµάρχης (το 2005). Ωστόσο, άλλοι νοµικοί επισηµαίνουν ότι τέτοιο δίληµµα δεν τίθεται, τονίζοντας µάλιστα ότι ο Παναγιώτης Ψωµιάδης έπρεπε να είχε ήδη τεθεί σε αργία από την πρώτη ηµέρα που εξελέγη περιφερειάρχης, σύµφωνα µε το άρθρο 236, παρ.
2 του «Καλλικράτη». «∆εν γίνεται διάκριση ως προς την αιτία καταδίκης, εποµένως η έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως σε περίπτωση που ο περιφερειάρχης καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος, ανεξάρτητα από την ιδιότητα την οποία είχε όταν διέπραξε το αδίκηµα» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος. Η ερµηνεία του νόµου απασχόλησε προ ηµερών και την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης καθώς ζητήθηκαν νοµικές συµβουλές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, η Εισαγγελία παρέπεµψε για διευκρινίσεις στη νοµική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πλευρά Ψωµιάδη δεν θα αποκλίνει από την υπερασπιστική γραµµή που κράτησε και πρωτό δικα, η οποία ξεκινούσε από το επιχείρηµα ότι η µείωση του προστίµου έγινε κατ’ αρχήν για πρακτικούς λόγους, µε σκοπό δηλαδή γίνει εφικτή η πληρωµή από τον βενζινοπώλη. Ακόµη ένα βασικό επιχείρηµα της πλευράς Ψωµιάδη είναι ότι από τη µείωση του προστίµου δεν προκλήθηκε βλάβη στη νοµαρχία.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Ο τότε νοµάρχης Θεσσαλονίκης είχε παραπεµφθεί σε δίκη πριν από περίπου έξι χρόνια, κατηγορούµενος ότι µείωσε πρόστιµα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίµων, από 89.000 σε 5.000 ευρώ. Κατά τους ελέγχους που είχαν γίνει από τη ∆ιεύθυνση Εµπορίου της νοµαρχίας διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω πρατηριούχος νόθευε συστηµατικά πετρέλαιο µε τη µέθο δο του αποχρωµατισµού. Οι έλεγχοι στο συγκεκριµένο πρατήριο καυσίµων είχαν γίνει από τον Μάρτιο του 2000 µέχρι τον Απρίλιο του 2001 και τα πρόστιµα είχαν επικυρωθεί από τον προηγούµενο νοµάρχη Κώστα Παπαδόπουλο. Ο νοµάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου 2005 να µειώσει τα πέντε πρόστιµα που είχαν επιβληθεί στον πρατηριούχο, συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, και του επέβαλε πρόστιµο 1.000
ευρώ για κάθε παράβαση.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έγινε ύστερα από αναφορά του πρώην διευθυντή Εµπορίου της νοµαρχίας Ηλία Τυχαλάκη τον Ιούνιο του 2005 και µετά την προκαταρκτική έρευνα ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο Παναγιώτης Ψωµιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 σε φυλάκιση 12 µηνών µε τριετή αναστολή, παρότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του. Στην απολογία του ο Παναγιώτης Ψωµιάδης είχε κάνει λόγο για πολιτική δίωξη, ενώ προσέδωσε έντονα συναισθηµατικό τόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για µένα και τη νοµαρχία ο άνθρωπος είναι πάνω από τα χρήµατα». Η δίκη στο Εφετείο, έπειτα από δύο αναβολές, είχε προγραµµατιστεί για τις 6 Οκτωβρίου 2010, περίπου έναν µήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, αναβλήθηκε και πάλι, αφού ο δικηγόρος του κ. Ψωµιάδη δεν είχε εµφανιστεί στη διαδικασία.
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. Ο Παναγιώτης Ψωµιάδης, µε την ιδιότητα του νοµάρχη, είναι υπόλογος στη ∆ικαιοσύνη και για άλλες υποθέσεις. Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει εις βάρος του ποινική δίωξη για απιστία σε βαθµό κακουργήµατος αναφορικά µε το σκάνδαλο των απευθείας µισθώσεων σχολικών λεωφορείων για τη µεταφορά µαθητών.
Για την ίδια υπόθεση διώκονται επίσης ένας στενός συνεργάτης του στη νοµαρχία, καθώς και δύο ιδιοκτήτες λεωφορείων οι οποίοι φέρεται ότι επωφελούνταν από τις απευθείας µισθώσεις που εκτιµάται ότι στοίχισαν στο Ελληνικό ∆ηµόσιο αρκετά εκατοµµύρια ευρώ. Εξάλλου, στη διαδικασία της ανάκρισης βρίσκεται και η υπόθεση των κατατµήσεων και απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων µικρών έργων από τη νοµαρχία. Πρόκειται για τα λεγόµενα «45άρια», έργα δηλαδή των οποίων ο προϋπολογισµός δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, που ουσιαστικά προέκυπταν από κατατµήσεις µεγαλύτερων έργων, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για απευθείας ανάθεση. Με τη µέθοδο αυτή εκτιµάται ότι το Ελληνικό ∆ηµόσιο έχασε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ, καθώς δεν εξασφαλίστηκε η συνήθης έκπτωση, όπως συµβαίνει στους κανονικούς διαγωνισµούς.
Θα προτείνει τον αδελφό του!Σύµφωνα µε τον νόµο, σε περίπτωση αποποµπής του παναγιώτη Ψωµιάδη θα πρέπει τα µέλη της παράταξής του να επιλέξουν τον διάδοχό του µε ενδοπαραταξιακή ψηφοφορία. Και δεδοµένου ότι το ενδεχόµενο είναι πιθανό, ο περιφερειάρχης θεωρείται βέβαιο ότι θα προτείνει να τον διαδεχτεί ο αδελφός του ∆ιονύσης, τον οποίο έχει ορίσει θεµατικό αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Oικονοµικής Eπιτροπής. Μάλιστα, για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της οµάδας του, µοίρασε αφειδώς τίτλους σχεδόν σε όλους τους περιφερειακούς συµβούλους της παράταξής του, παρ’ ότι δεν ήταν υποχρεωµένος από τον νόµο να το κάνει. ∆εν αποκλείεται ωστόσο να κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες από στελέχη του συνδυασµού που φέρονται να είναι δυσαρεστηµένα από τις επιλογές του περιφερειάρχη και δεν κατέλαβαν έµµισθες θέσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου